1 kwietnia odbyła się degustacja pięciu whisky z portfolio południowoafrykańskiej Grupy Distell. Należą do niej liczne winnice i browary, a także m.in. szkockie destylarnie whisky: Bunnahabhain, Deanston i Tobermory, marki szkockich whisky: Ledaig Single Malt, Black Bottle, Scottish Leader, whisky z RPA: Bain’s i Three Ships, czy niemiecki bitters Underberg. Spotkanie prowadził Michał Kaszuba, polski ambasador marek, a do spróbowania były trzy whisky z RPA oraz dwie z destylarni Deanston. Ich dystrybutorem w Polsce jest United Baverages.

Bain’s Single Grain (40%)
Bain’s Cape Mountain Whisky to marka z destylarni James Sedgwick w Wellington, Western Cape w RPA. Wprowadzona na rynek w 2009 roku, Bain’s jest pierwszą w RPA whisky wyprodukowaną z jednego ziarna, w 100% z żółtej kukurydzy. Nazwana dla uczczenia Andrew Geddesa Baina, który w 1853 roku zbudował drogę Bainskloof, która łączy miasto Wellington z wnętrzem kraju. Sama destylarnia powstała w 1886 roku. Obecnie jest master distillerem jest Szkot, Andy Watts. W 2013 roku Bain’s została uznana za najlepszą na świecie whisky zbożową w konkursie World Whiskey Awards.
To kukurydziana whisky z beczek po bourbonie. Po trzech latach przelewana jest jeszcze na dwa lata znów do beczek first fill po bourbonie by aromat był bardziej intensywny. Spirytus, który trafia do beczek ma 94% i bynajmniej przez czas leżakowania nie wytraca mocy.
Zapach gotowanej kukurydzy, nuty lakieru, octanów – gruszki w occie. Dużo słodyczy – wanilia, mleczna czekolada, toffie, wiórki kokosowe, jest też lekko aromat rozmarynu. Do tego egzotyczne owoce, ciasto drożdżowe, cukier puder, wiśnie, liście, mokre drewno, winogrona. W smaku – czekolada z wiórkami kokosowymi, kokosanka, fistaszki i trochę goryczki, wanilia, banany, rodzynki, śliwki w czekoladzie. W finiszu dochodzą nuty wiśni, prażonych migdałów, dużo kokosów, batonik Bounty, czarna herbata. Bardzo lekka whisky.
[stars=2,5]
19,5/19/18/5=61,5

Bain’s Special Release 15YO (52,5%)
Dedykowana na rynek travel retail. To klasyczny Bain’s przelany na dodatkowych dziesięć lat do mniejszych beczek po bourbonie drugiego napełnienia i zabutelkowany z wyższą mocą. Zapach śliwek, gruszek w occie, kokosanki, orzechów. Są też w nosie: malina, truskawka, wiśnie, nuty rumowe, czy też infuzjowanej wanilią brandy. W smaku słodko – czekolada z orzechami, kokos, dużo wanilii, ale też imbir, tytoń. W posmaku dużo kokosa, fistaszki, czekolada, kokos, śliwki, rodzynki, suszone owoce.
3
21/21/20,5/6,5=70

Deanston Kentucky Cask Matured (40%)
Destylarnia została ulokowana w dawnym młynie przy rzece Teith, który został zbudowany w 1785 roku przez Richarda Arkwrighta. Koło młyńskie zasilało przędzarnię, był to duży zakład, koło młyńskie było uważane za największe w Europie. Zakład tkacki przetrwał do 1964 roku, a w 1969 roku nowy właściciel, związany z destylarniami Tullubardine i Macduff, Brodie Hepburn, wstawił alembiki i rozpoczął produkcję whisky. W 1971 roku zabutelkowali pierwszą single malt pod marką Old Bannockburn. Rok później destylarnię przejęła grupa Invergordon. Od 1974 roku zaczęto butelkować single malt pod marką Deanston. Zamknięta w 1982 roku, a w 1990 roku wykupiona za 2,1 mln funtów przez Burn Stewart. Uważana za najbardziej ekologiczną destylarnie szkockiej whisky. Zasilana turbiną, która przerabia 20 mln l wody na godzinę. Nadwyżka energii elektrycznej jest wykorzystywana przez lokalną społeczność. W dużym stopniu wykorzystują jęczmień z ekologicznych upraw. Od 2012 roku otwarta dla zwiedzających. W podstawowej ofercie są obecnie whisky: Deanston Kentucky Cask Matured, Virgin Oak, 12YO i 18YO. Do tego dochodzą limitowane edycje rocznikowane z beczek po winach – sherry px, sherry oloroso, pinot noir, muscat czy porto. Wszystkie ich whisky nie są barwione i nie filtrowane na zimno, nie stosują torfowego jęczmienia, styl jest oleisty, słodki.
Zapach whisky leżakowanej po bourbonach z Kentucky jest bardzo przyjemny, delikatny, rześki – dużo słodkich gruszek, słodkie zbożowe ciastka z cynamonem, słodkie śliwki, daktyle. W smaku są nadal gruszki, ale też imbir, rodzynki, surowe drewno. W finiszu gruszki, imbir, cynamon, ziele angielskie, nawet pieprz.
4
25/25/25/7=82

Deanston Virgin Oak (46,3%)
Klasyczna edycja, w ofercie destylarni Deanston od 2010 roku, leżakowana w beczkach z dziewiczego dębu. Zapach przyjemny – dużo jabłek, cynamon, słodkie drewno, kruszonka z lukrem, szarlotka. Smak jest słodki, do jabłek i gruszek dochodzi dużo malin, jagody, poziomki. Finisz nieco cierpki, sporo imbiru, ale wciąż są też jabłka, gruszki, poziomki.
4
25,5/26/25/7=83,5

Three Ships 12YO Single Malt (46,3%)
Kolejna marka z RPA, z James Sedgwick Distillery. To najbardziej znana i najlepiej sprzedawana whisky z RPA, na rynku od lat 70. XX wieku. Są w tej serii whisky: blended, blended malt i single malt w różnym wieku, a także likier na bazie whisky.
Słód został sprowadzony ze Szkocji, whisky torfowa, ok. 30 ppm. Zapach mineralny, korzenie, ściółka leśna, mech, tymianek, mięta. W ustach delikatnie torf, mięta, nuta mięsna, długo sezonowanej wędliny. W finiszu – sól, lukrecja, mięta, anyż, nuty wędzone.
4
26,5/26,5/26/7=86

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail