Dobbé

rodzina Dobbé wytwarza koniaki w Salignac-sur-Charente, małej wiosce w regionie Petite Champagne, od ośmiu pokoleń. Założyli firmę w 1787 roku, mając do dyspozycji zaledwie kilka akrów winnic. Z czasem winnica się rozrosła, mają dziś 35 ha, jak dawniej jednak zestawiają swoje eau-de-vie z własnych winogron – wyłącznie szczepu Ugni Blanc. Obecnie 1/3 ich winnic przypada na region Fins Bois, w miejscowości Dompierre, tuż przy rzece Charente. „Pomimo 230 lat tradycji pozostaliśmy małą rodzinną firmą. Mistrzem destylacji jest moja żona, by koniak był bardziej złożony, esencjonalny, destyluje wino wraz z osadami drożdży” – mówi  Michel Dobbé. Trunki przechowywane są w beczkach z Tronçais. Oferta obejmuje koniaki: VS, VSOP, 10 Ans Petite Champagne, XO Extra, XO Grand Century i Heritage Petite Champagne, a także likier pomarańczowy na bazie koniaku Dobbé O. Koniaki rodziny Dobbé mają słodki, miodowy aromat, nuty słodkiej herbaty, ale też ziaren kawy, suszonych kwiatów, ziół, orzechów włoskich czy suszonych fig. Wersja XO Grand Century, złożona z co najmniej 30-letnich eau-de-vie, ma zapach cynamonu, orzechów prażonych i pieczonych jabłek.

Michel Dobbé

Michel Dobbé

SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.