Dookoła świata rumu

27 lutego w Pałacu Wierzbiczany, niedaleko Inowrocławia, odbyła się degustacja rumów z różnych części świata. Styl agricole, kojarzony z francuskimi terytoriami zamorskimi, reprezentował rum Karukera Blanc. Destylowany w kolumnach ze świeżego soku z trzciny cukrowej, ma aromaty tropikalnych owoców – mango, bananów, papai, ananasa, w smaku jest słodko-wytrawny, uczestnicy degustacji wskazywali na nuty trawiaste, porównując go z młodą grappą. Lekki i słodki, hiszpański styl rumu, reprezentowała butelka Barceló Imperial z Dominikany, rum robiony z melasy, destylowany w kolumnach, leżakowany we francuskim dębie. O nutach czekolady i wiśni w czekoladzie, bardzo łagodny, przypadł szczególnie do gustu paniom. Rum Angostura 5YO był łącznikiem pomiędzy stylem dawnych kolonii hiszpańskich, a mocniejszymi i bardziej aromatycznymi rumami w stylu brytyjskim. Trynidad, gdzie znajduje się destylarnia Angostura, najpierw należał do Hiszpanów, potem przez krótki czas do Francuzów, wreszcie do Brytyjczyków, co wpłynęło na szczególny charakter wyspy i jej rumów. Wersja pięcioletnia jest wyraźnie taniczna, ma wiele nut tytoniowych, skórzastych, wytrawnych. Prawdziwą petardą, jeśli chodzi o taniny i silne aromaty był rum Hampden 8YO z Jamajki. Bardzo estrowy, ciężki rum, o nutach nafty, bananów, o dużej wytrawności. Na koniec goście Pałacu Wierzbiczany mogli spróbować rumu infuzjowanego przyprawami korzennymi – Black Magic z USA. To rum bardzo słodki, delikatny, o smaku i zapachu wanilii.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.