Dookoła świata rumu

25 maja na platformie zoom odbyła się degustacja rumów z oferty dystrybucyjnej M&P. Rumy z różnych stron świata, każdy w zupełnie innym stylu. Na początek był lekki i słodki styl hiszpański, rum Barceló Imperial, po nim jeszcze bardziej słodki młody rum z Indii – Wild Tiger. Styl francuski, czyli rhum agricole, reprezentowała marka Karukera z Gwadelupy, zaś ciężki, bardzo estrowy styl brytyjski – Hampden Estate. Na koniec był rum typowo koktajlowy, infuzjowany przyprawami korzennymi – Black Magic z USA. W degustacji, która miała edukacyjny charakter, uczestniczyło ponad 20 osób. Formuła online pozwoliła brać udział w wydarzeniu osobom z różnych części Polski, byli m.in. uczestnicy z Radomia, z Katowic czy Gniezna. Najwięcej pozytywnych opinii zebrał rum Hampden z Jamajki. Degustację prowadził Łukasz Gołębiewski.

Oto notki z degustacji wraz z ocenami.

Barceló Imperial (38%)
Rum z Dominikany, melasowy, destylowany w kolumnie, dojrzewający w amerykańskim dębie, bez podania wieku. Kolor ciemnego bursztynu. Przyjemny słodki aromat: wanilia, kokos, lukier, miód, cynamon, egzotyczne drewno, czekolada, czekoladki z wiśnią. W ustach wyraźne nuty sherry, pleśni winnej i wciąż dużo miodu. Finisz lekki – woda z miodem, woda różana, delikatna nuta korzenne, lekko tytoń.
4/5
26/25,5/26/8=85,5

Wild Tiger Special Reserve Rum (40%)
Młody rum z Indii, mieszanka rumów z melasy i soku z trzciny cukrowej, destylowanego w kolumnach i alembikach, starzony w beczkach po bourbonie. Kolor ciemnorudy. Słodki zapach czekolady z nadzieniem truskawkowym, do tego wanilia i lody pistacjowe, syrop wiśniowy, kandyzowany ananas, słodkie jagody. Smak również słodki, dużo truskawek, wanilii, czekoladki z wiśnią, słodki delikatnie tytoń. Finisz to biała czekolada.
3/5
20/19/20/7=66

Karukera Rhum Vieux (42%)
Rum z Gwadelupy, z soku trzciny cukrowej, destylowany w kolumnie, leżakowany przez trzy lata w beczkach po koniaku. Barwa bursztynowa. Aromat słodki, dużo rodzynek, banany, ananas, miód, gruszki, brzoskwinie w syropie, nuta drożdżowa. W smaku dużo bananów, dużo drożdżowo-estrowych nut fermentacyjnych. W finiszu: pieczone banany, rodzynki, suszone wiśnie.
4/5
24,5/25/24,5/8=82

Hampden Estate (46%)
Rum z Jamajki, melasowy, fermentacja odbywa się wyłącznie z udziałem dzikich drożdży, destylacja w alembikach, leżakowanie w amerykańskim dębie. Barwa ciemnego bursztynu. Intensywny aromat bananów i innych tropikalnych owoców, bardzo dojrzałych, a nawet pieczonych. Nuty spalonego cukru i industrialne (smary, nafta) typowe dla rumów z Jamajki. W ustach słodko – miód i propolis, czekoladki baryłeczki z rumem, ale też nuty bardziej cierpkie – tytoń, skóra. W finiszu morele, wiśnie, dużo tytoniu, długi i wytrawny.
4.5/5
27/27,5/27/8,5=90

Black Magic Black Spiced (40%)
Rum infuzjowany, firmowany przez Sazerac, zestawiany w Kentucky, nie wiadomo z jakich i skąd pochodzących rumów. Barwa niemal czarna, nasycona karmelem. Smak bardzo słodki – cynamon, lukrecja, wanilia, czekolada z rodzynkami, winie w czekoladzie, kakao oraz przyprawy korzenne. W smaku: dużo czekolady solony karmel i słodka kawa, do tego pierniki. Podobnie w finiszu, gdzie dochodzi jeszcze słodka nuta czerwonych owoców.
2.5/5
19/19/19/6=63

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.