Dookoła świata trunków

8 marca odbyła się degustacja online Dookoła świata trunków. Przykładem do rozmowy o tequili, jej terroir, sposobie uprawy agawy i zamiany zawartych w niej cukrów na alkohol, była Alma Azteca Bianco. Niezwykle delikatna i słodka, obalająca mit, że tequili powinny towarzyszyć limonka i sól. Przykładem grappy była leżakowana przez osiemnaście miesięcy w slawońskim dębie Via Roma Barolo Riserva, aromatyczna, słodka, delikatna, destylowana w zakładzie Zanin w regionie Veneto. Próbowanym koniakiem był Lheraud VSOP, starzony przez pięć lat w beczkach z dębu limuzynowego, połączenie kwiatowej wonności, bakalii i bardziej cierpkich nut tytoniu. Po Francji była Dominikana, temat rumu i słodki, lekki Barceló Imperial, leżakowany w wyselekcjonowanych, najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu, waniliowo-czekoladowy, choć z wyraźną skórzastością, jaką dało dojrzewanie w tropikalnym klimacie. I na koniec whisky single malt GlenAllachie 12YO. Dojrzewanie w beczkach po sherry pedro ximenez, sherry oloroso oraz beczkach typu virgin oak. Nuty słodkich gruszek, śliwek, bakalii, ale też drożdżowość i tytoniowa szorstkość.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.