Tradycyjnie w październiku zadebiutowała kolejna seria whisky Diageo Special Releases. Whisky zostały wyselekcjonowane przez dr Stuarta Morrisona, a tegoroczną kolekcję nazwano Spirited Xchange Second Edition. Dostajemy w serii osiem whisky w cenach od 90 do 340 funtów. Najstarsza ma 21 lat, w poprzednich latach do serii trafiały starsze whisky.
„Ta kolekcja jest efektem badań nad dojrzewaniem whisky, wykorzystaliśmy wiele ekscytujących technik dojrzewania, choćby w przypadku nowatorskiej kombinacji beczek dla The Singleton, czy połączenie beczek po białym winie ramandolo i czerwonym winie sangiovese, co dało whisky Mortlach zupełnie niespodziewany nowy wymiar. Cieszymy się, że miłośnicy whisky będą mogli tego doświadczyć” – skomentował DSR 2024 dr Stuart Morrison.
Singleton of Glen Ord 14YO DSR2024 (54,7)
Beczki po bourbonie i po winach, whisky była finiszowana w eksperymentalnych beczkach z dębu europejskiego z nietypowymi denkami z dębu z Pirenejów. Słodkawy zapach czereśni, jabłek malinowych, nawet nieco truskawek, kwiatów, delikatnie wanilii. W smaku wyrazista, nieco pieprzna, ziele angielskie, mocna wytrawna herbata, tytoń, przyprawy korzenne, lekka słoność. Finisz korzenny, piernikowy, lekko pieprzny, lekko kwaskowy. Dobrze zestawiona, ciekawa i smaczna whisky. Cena – 132 funty.
25,5/26,5/26,5/7,5=86
Roseisle 12YO DSR2024 (55,6%)
Druga w historii serii butelka z destylarni Roseisle. Dojrzewała w beczkach pierwszego i ponownego napełnienia po bourbonie. Zapach ziołowy – lubczyk, tymianek, majeranek, kredowość. W smaku jest słony cytrus, słone jabłka, śliwki. Finisz tłusty, tłusta śmietana, ale też wosk, ziołowość, korzenność, nutka pieprzu. Cena – 135 funtów.
25/25/25/7=82
Mortlach DSR2024 (57,5%)
Dojrzewała w beczkach ponownego napełnienia po bourbonie, a potem była finiszowana w beczkach po białym winie ramandolo i czerwonym sangiovese. Zapach lekki, zaskakująco rumowy, delikatnie też warzywny, delikatnie cytrus, jabłka, wanilia. W smaku nuty grzybowe, słone, umami, bardzo dziwne. Do tego duża cierpkość, sok wiśni, skóra. Bardzo dziwne połączenia. Finisz kwaskowy, cierpki – cytryna, zielone jabłuszko, skóra, grzyby, goryczka karczocha. Dla mnie zbyt udziwniona. Cena – 250 funtów.
22,5/23,5/24/7=77
Benrinnes 21YO DSR2024 (55,4%)
Najpierw dojrzewała przez osiem lat w beczkach refill, następnie była podwójnie finiszowana przez 13 lat w beczkach z amerykańskiego dębu sezonowanych winem, w beczkach z europejskiego dębu i w beczkach z wypalanymi denkami. Zapach pralinek, czekolady z orzechami, kakao, delikatnie wiórków kokosowych, lekkiego tytoniu, delikatnie przypraw korzennych, cynamonu, a także syropu gruszkowego. Smak cierpko-słodki, głęboki, dużo śliwek, nuty cynamonu, ale też nuty oleiste, jakby czarne oliwki, cytrusy, zielone jabłuszko, nutka gałki muszkatołowej. Cena – 340 funtów.
27,5/27,5/27/7,5=90,5
Oban 10YO DSR2024 (58%)
Dojrzewała w beczkach ponownego napełnienia po bourbonie, a następnie była selektywnie finiszowana w nowo opalanych beczkach z amerykańskiego dębu po sherry oloroso. Zapach delikatny, słodko-taniczny – budyń waniliowy, czekolada z rodzynkami, kwaskowe nuty skórek jabłek i delikatna korzenność, cynamon. W ustach dużo przypraw korzennych – goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, wytrawny piernik z rodzynkami, z suszoną morelą. W finiszu dużo nut sherry – tytoń, czekolada, zielone kwaskowe jabłka, gorzki piernik, skórzastość i słoność. Cena – 130 funtów.
25,5/25,5/25,5/7,5=84
Caol Ila 11YO DSR2024 (57,3%)
Nietorfowa Caol Ila. Whisky z różnych beczek ponownie napełnianych z dębu amerykańskiego i europejskiego. Zapach kamienny, mineralny, wiśnie, maliny, malinowe jabłuszka. W smaku dużo nut węgla, sadzy, wędzenia, ale nie torfu. Soli, do tego kwaskowe jabłka. Finisz słony, pieprzny, wędzony peklowany boczek, wędzone śliwki, pieczony chleb z liściem laurowym. Dziwna whisky, bez charakteru Caol Ila, w degustacji w ciemno nigdy bym nie odgadł jej pochodzenia. Cena – 110 funtów.
22,5/22/22,5/6,5=73
Talisker 8YO DSR2024 (58,7%)
Dojrzewała w beczkach ponownego napełnienia po bourbonie, a potem była finiszowana w beczkach z dębu amerykańskiego poddanych obróbce kamieniem i wyprażanych. Obróbka kamieniem polegała na częściowym, niedokładnym, zeskrobaniu warstwy dębiny wewnatrz beczki. W aromacie sporo torfu, nut słonych, morskich, ale też kwaskowych, jak kiszone limonki, cytryny. Do tego sporo słodkiej śmietankowej wanilii w nosie. Smak cierpki i słony, nuty mineralne i naftowe oraz solankowe. W finiszu korzenność, gałka muszkatołowa, nuty leśne, ciężki tytoń cygarowy, mocna słoność. Zaskakująco ciężka jak na ośmiolatka. Cena – 90 funtów.
25/25/24,5/7=81,5
Lagavulin 12YO DRS2024 (57,4%)
Dojrzewała w różnych beczkach po bourbonie oraz beczkach refill butts z dębu europejskiego. Zapach mocno torfowy, dużo ziół – tymianek, majeranek, suszone polne kwiaty, nuty korzenne, a też śliwki, suszone śliwki. W smaku nuta kiszonkowa, dżondżoli, słoność, nutka korzenna, piernik. W finiszu korzenność, suszone morele, cynamon, wędzona śliwka, wędzone skórki jabłek, odrobina kokosa. Cena – 155 funtów.
27/27/27/7,5=88,5