Dwunasta edycja Whisky Live Warsaw

W dniach 10-11 października na stadionie Legii Warszawa odbyła się dwunasta edycja Whisky Live Warsaw. Wzięło w niej udział ponad 100 wystawców, były nowości ze świata alkoholi, unikatowe kolekcjonerskie butelki sprzed lat, spotkania masterclass z udziałem zagranicznych gości, występy muzyczne i inne atrakcje.

Największą atrakcją tegorocznej edycji była duża strefa producentów z Okinawy. Bardzo rzadko w Europie można spróbować awamori, lokalnego trunku, odmiany shōchū, który powstaje tylko na Okinawie. Ekspozycję sfinansowały władze prefektury Okinawa oraz Okinawa Awamori Distillers Association. Na wyspie jest 44 producentów awamori i do tego dwie duże firmy butelkujące. Tradycja wyrobu awamori wpisana jest na listę dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Podobno to tutaj narodziła się technika dodawania do fermentującego ryżu czarnych pleśni koji, podczas gdy w innych częściach Japonii dodaje się żółtego lub białego koji (m.in. do wyrobu sake i shōchū). Inna odmiana koji daje inny smak i aromat, typowe dla awamori. Co ciekawe, niemal 100% trunków z Okinawy robione jest z tajskiego, a nie z japońskiego ryżu. – Jest on mniej kleisty, bardziej sypki, mniej słodki, ale smaczniejszy – wylicza Hayashi Nakazato, prezes Kamimura Shuzo.
Tradycja wyrobu awamori na Okinawie (wówczas Królestwo Ryukyu) ma ponad 600 lat. Pierwszy zachowany pisemny dokument z użytą nazwą awamori pochodzi z 1671 roku. Ryż jest słodowany z dodatkiem koji, które zawiera enzymy rozkładające złożone cukry, potem jest zacierany i fermentowany, ponownie dodaje się koji, za fermentację odpowiadają lokalne drożdże. Fermentacja w otwartych zbiornikach zwanych moromi trwa dwa tygodnie. Destylacja odbywa się w alembiku, zwykle tylko jeden raz do mocy ok. 45%-50%, powstały alkohol nazywa się genshu, następnie dodaje się wody by obniżyć moc alkoholu i wlewa do kadzi na 6-12 miesięcy. A czasami na wiele lat, także do beczek, choć zgodnie z przepisami awamori musi zachowywać jasny, co najwyżej słomkowy kolor. Długie leżakowanie sprawia, że trunek staje się delikatniejszy, słodszy, ma bardziej kremową teksturę. Stare awamori nazywane są kusu, są bardzo drogie i podaje je się w ceremonialnych ceramicznych miseczkach. Takich rzeczy można było spróbować na Whisky Live Warsaw, najstarszy trunek leżakował czterdzieści lat, wypuszczany jest raz na pięć lat w liczbie ok. 700 butelek. W zapachu śliwki, morele, miód, słodki ryż, dmuchany ryż, cynamon, orzechy włoskie. W smaku śliwki, sos śliwkowy, sos sojowy, mirabelki, gruszki. Długi słodko-słony finisz, sos śliwkowy i nuty morskie, słone.
Whisky Live Warsaw to oczywiście przede wszystkim whisky. Tradycyjnie premierowo zastały zaprezentowane butelki z serii Diageo Special Release oraz nowa odsłona Octomore. Byli polscy bottlerzy i importerzy, były firmy, które od lat współpracują z Tudor House, organizatorem imprezy, ale byli też debiutanci, czasami z daleka – Tasmanii, Nowej Zelandii czy Wysp Owczych. Przyjeżdżają w poszukiwaniu importera, zachęceni wielkością polskiego rynku. Bardzo udane było stoisko producentów z Madery – rumów i… bananowych okowit. Dużo można było znaleźć ciekawych butelek na stanowiskach niezależnych bottlerów i ich polskich przedstawicieli – Adelphi, Duncan Taylor czy Scotch Malt Whisky Society. Świetna była selekcja alkoholi z agawy na stoisku VEIS.
Wiele z prezentowanych butelek miałem okazję próbować już wcześniej, na równie wiele nie wystarczyło czasu. W tabelce poniżej zebrałem najciekawsze tegoroczne odkrycia, to co po raz pierwszy spróbowałem na stadionie Legii.

Najciekawsze odkrycia Whisky Live Warsaw 2025

NazwaRodzajKrajImporterOcena
Glenfiddich 40YO Batch 17 (44,6%)Single maltSzkocjaCEDC97,5
Persha Gildiya – G1&Oyester Organic Vodka (44%)WódkaHolandiaBayadera Group97,5
Balancal Eau de Vie Banana (42,7%)OkowitaPortugaliaBrak96,5
Balancal Eau de Vie Banana Matured in Portuguese Oak (48,2%)OkowitaPortugaliaBrak96,5
Danryu Bless (46%)AwamoriJaponiaBrak95,5
Springbank 24YO 1998 Valinch & Mallet (53,2%)Single MaltSzkocjaTudor House95,0
Mortlach 38YO 1987 Adelphi Cask 1594 (45,9%)Single MaltSzkocjaTudor House95,0
La Venenosa Agave Maximilliana (41,1%)RaicillaMeksykVEIS94,5
Omoro 18YO (39%)AwamoriJaponiaBrak94,5
Woodford Reserve Madeira Cask Finish (45,2%)BourbonUSABrown-Forman94,5
Foursquare Fidelitas 2004 (55%)RumBarbadosLast Port94,5
Matsufuji Sakiyama no Gennsyu (50%)AwamoriJaponiaBrak94,5
SMWS 71-113 Scotch Malt Whisky Society Glenburgie 29YO (48%)Single MaltSzkocjaBrak94,0
Black Bull 30YO Double Matured (50%)Blended whiskySzkocjaWhisky & Spirit House94,0
Kamimura Shimmer #17 Mead Cask Finish (47%)AwamoriJaponiaBrak94,0
Omoro 10YO (43%)AwamoriJaponiaBrak94,0
Glenfiddich 22YO Gran Cortes (63,4%)Single maltSzkocjaCEDC94,0
Dailuaine 21YO Marbled Treasures DSR 2025 (54,8%)Single maltSzkocjaDiageo94,0
Mr Black Cold Brew Coffee Liqueur (21%)LikierAustraliaPinot Wine & Spirits93,5
RyeLaw 2018 (46,3%)Rye whiskySzkocjaBayadera Group93,5
SMWS 50-120 Scotch Malt Whisky Society Bladnoch 34YO (53,4%)Single MaltSzkocjaBrak93,5
Sakimoto Takoyama Happy Mountain (44%)AwamoriJaponiaBrak93,5
Dalmore 17YO Luminary no 3 2025 (49,2%)Single maltSzkocjaDom Wina93,0
Glenfiddich 22YO Gran Cortes (44,3%)Single maltSzkocjaCEDC93,0
Zho Zuisen (40%)AwamoriJaponiaBrak93,0
Ku-Su Yaesen (44%)AwamoriJaponiaBrak92,5
Sakimoto Takoyama Happy Mountain KU-SU (44%)AwamoriJaponiaBrak92,5
Strathclyde 32YO 1990 Octave #6438579 Duncan Taylor (52,2%)Single grainSzkocjaWhisky & Spirit House92,0
Subsea Vodka (41,7%)WódkaWyspy OwczeBrak92,0
Muja Rosapetra (44%)Single maltIrlandiaTop Spirits Brandss91,5
Indian Summer Cask Strength Gin Aromatic Zesty Creamy Peat Cask (52%)GinSzkocjaWhisky & Spirit House91,5
Teaninich Single Grain 8YO Daring Rye DSR 2025 (59,3%)Single grainSzkocjaDiageo91,5
Singleton of Glen Ord 17YO Into the Blue DSR 2025 (56,2%)Single maltSzkocjaDiageo91,5
Indian Summer Cask Strength Gin ex-Sherry Highland Cask (48,1%)GinSzkocjaWhisky & Spirit House91,0
Dailuaine 16YO 2008 Signatory Vintage Cask no 1 (56,8%)Single maltSzkocjaLast Port91,0
O Reizinho Rum Agricola de Madeira 6YO 2018 (45%)RumPortugaliaBrak90,5
Glen Moray 2017 Palo Cortado Finish (60,7%)Single maltSzkocjaUnited Beverages90,5
Amrut Trilogy Part I Ex-Bourbon Cask 5651 Jarek Buss & Son (60%)Single maltIndieTudor House90,0
Arran 10YO Arran Barley 2025 Batch 001 (50%)Single maltSzkocjaLast Port90,0

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.