Marna to francuski departament położony w regionie Szampania-Ardeny, jego nazwa pochodzi od rzeki Marny (po francusku – Marne). Tak określane destylaty w większości pochodzą z okolic Reims, a zwłaszcza Eperney – regionu słynącego z musujących szampanów, stąd też często w nazwie określenie de la Champagne, może ono jednak wprowadzać w błąd, gdyż kojarzy się z regionami produkcji koniaków – Grande i Petite Champagne, tymczasem tu chodzi o Szampanię. Zazwyczaj butelkowane tak jak szampany – z korkiem przymocowanym drucianym koszykiem, a i produkowane przez te same firmy, które robią szampany, np. G.H. Martel czy J. Goyard. Produkt regionalny, nie osiągalny w innych częściach Francji. Smak zaskakujący, słodko-wytrawny, słodycz przypomina nieco popularne w Szampanii czekoladki z dodatkiem marcu (alkoholu z wytłoków z winogron). Aromat mają równie łagodny jak szampan, nic dziwnego, robione są z tych samych win i szczepów winogron: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Podobnie jak koniaki leżakują w dębowych beczkach. Moc – 40%.