20 odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustacja egzotycznych trunków z: Meksyku, Wietnamu i Haiti. Ich polskim importerem jest firma VEIS. Degustacja była okazją do rozmowy o odmianach agawy, czy egzotycznych roślinach z Karaibów czy dalekiej Azji.

Saigon Baigur Premium Dry Gin (43%)
Wietnamski gin, pierwszy gin premium destylowany w Ho Chi Minh City. To niezwykły gin, w którym główną rolę odgrywa świeży owoc cytronu palczastego (zwanego ręką Buddy), mamy tu także m.in.: kwiat lotosu, cynamon sajgoński, nasiona kolendry, korzeń dzięgla, czarny kardamon, zielony kardamon, lukrecję, pieprz Phu Quoc, pitaję, anyż gwiaździsty, trawę cytrynową, papryczkę Bird’s Eye, skórkę cytryny i nasiona kopru włoskiego. Łącznie wykorzystano 16 botaników, w tym 12 typowych dla Wietnamu. W aromacie trawa cytrynowa, kardamon, skórki cytryny, olejki cytrusowe, kolendra, delikatny jałowiec, dzięgiel. W smaku ostry jałowiec, igliwie, hibiskus, zaskakująca nuta słodkich tropikalnych owoców, nuty ściągające, herbaciane. W finiszu kardamon, igliwie, grejpfrut, pomarańcze, różowy pieprz, trawa cytrynowa i jałowiec.
27/27,5/27/7,5=89

Boukman Botanical Rhum (45%)
Rum w stylu agricole z Haiti, destylowany i butelkowany przez dwie lokalne firmy rodzinne. Trzcina cukrowa jest uprawiana przez spółdzielnię rolniczą w Croix-des-Bouquets, a dekoracje butelek wykonuje spółdzielnia Deux Mains w Port-au-Prince. Marka została wprowadzona na rynek w 2016 roku przez dwójkę członków organizacji non-profit Haiti Futur, którzy poznali się 20 lat temu: Adriana (przedsiębiorcę z Dublina zajmującego się napojami) i Josette (założycielkę i prezeskę Haiti Futur z Camp Perrin na Haiti). 10% zysków jest reinwestowane w edukację za pośrednictwem Haiti Futur, haitańskiej organizacji non-profit z oddziałami w pięciu krajach. Współpracują również z organizacją non-profit Solidaridad.org, aby zwiększyć plony trzciny cukrowej rolników w sposób ekologiczny. Rum Boukman Botanical Rhum zawdzięcza swój wyjątkowy smak haitańskiej tradycji clairin trempé, lokalnego, korzennego rumu. W procesie produkcji dodawane są m.in. rodzime gatunki drewna i kory, skórka gorzkiej pomarańczy, ziele angielskie, goździki, wanilia i cynamon. Szczególnie ciekawe są nalewy na kory drzew: dębu, tzw. świńskiego drzewa (bois cochon), które daje nuty żywiczne, a jego słodkie owoce są bardzo lubiane przez zwierzęta, stąd nazwa, aromatycznego drzewa potencji (bois bandé), którego kora uważana jest za afrodyzjak, drzewa kampeszowego, które ma gorzko-ziemisty smak. Aromat czarnej herbaty, śliwek, słodki tytoń, lekka nuta anyżu, cynamon, egzotyczne drewno, jak palo santo, marcepan i nuty ziół. W smaku cierpki owocowy tytoń, przyprawy korzenne, rum lipowy, powidła śliwkowe. W finiszu dużo miodu, melasowego miodu, śliwek, słodkich gruszek williams i nuta pieprzu.
27/26,5/27/7,5=88

Koch Elemental Mezcal Espadín (40%)
Mezcal wyłącznie z agawy espadín, podwójnie destylowany w małym miedzianym alembiku. Kwaskowy aromat – limonki, śliwki, tytoń, dym. W smaku miodowa słodycz, nuta wanilii, ale też zielonego orzecha włoskiego. W finiszu kwaśne śliwki, porzeczki, dymność.
Agave espadín (Agave angustifolia) to najczęściej wykorzystywany gatunek agawy do wyrobu mezcalu – odpowiada za ponad 80% całej jego produkcji. Jest bliskim krewnym niebieskiej agawy (Agave tequilana), z której powstaje tequila, ale różni się smakiem, aromatem i warunkami uprawy. Roślina dojrzewa od 7 do 12 lat, zanim osiągnie pełną zawartość cukrów. Ma długie, smukłe liście (nazwa espadín oznacza „mały miecz”), z ostrymi zakończeniami i niebieskozielonym odcieniem. To roślina bardzo odporna – rośnie na różnych wysokościach (od 800 do 2000 m n.p.m.) i w zróżnicowanym klimacie, co wpływa na jej różnorodny profil smakowy. Aromat destylatów z tej agawy jest czysty, roślinny, z nutami świeżego agawy, dymu, pieczonych warzyw, cytrusów i lekkiego ziołowego charakteru. Smak zrównoważony, często z delikatną słodyczą, kremową teksturą i mineralnym finiszem. W zależności od terroir (Oaxaca, Durango, Guerrero itp.) może mieć akcenty miodu, ziemi, wanilii, pieczonego banana czy białego pieprzu.
28/27/27/7,5=89,5

Banhez Mezcal Espadín Barril (42%)
W tym mezcalu mamy agawy angustifolia i barril, destylacja w San Miguel Ejutla. Aromat dymu owocowego, czarnej porzeczki, wędzonej śliwki. W ustach lekkie, miodowe, słodkie śliwki i dym, wędzenie. Dużo słodyczy w finiszu, miód, gruszki, wędzone śliwki, wędzone liście porzeczki.
Agawa barril to jedna z ciekawszych, bardziej dzikich odmian agawy używanych do produkcji mezcalu, ceniona za unikalny, kremowo-mineralny profil smakowy. To roślina trudniejsza w uprawie niż popularna espadín, ale dająca mezcal o niezwykłej głębi. Rodzina jest ta sama ta sama co madrecuixe, cuishe i tobaziche – wszystkie należą do grupy karwinskii. Najczęściej spotykana w stanie Oaxaca, szczególnie w regionach Ejutla, Miahuatlán i Sola de Vega. Rośnie na suchych, kamienistych zboczach – mało wody, dużo słońca, co sprzyja koncentracji cukrów i związków aromatycznych. Jest tt wysoka, smukła roślina z pniem przypominającym pień drzewa (co odróżnia ją od rozetowych agaw jak espadín). Liście są wąskie, twarde, o lekko srebrzystym odcieniu, skierowane pionowo ku górze. Czas dojrzewania długi – od10 do 15 lat, zanim osiągnie dojrzałość odpowiednią do produkcji mezcalu. Wydajność jest niska – dlatego barril jest droższy i rzadziej spotykany niż espadín.
28/27/27/7,5=89,5

Calenda Mezcal Espadín & Mexicano (42%)
Mezcal z agawy odmian espadin i mexicano. Agawy po ścięciu były przez 72 godziny pieczone w tradycyjnym wydrążonym w ziemi dole. Fermentacja bardzo długa, 5-8 dni w otwartych kadziach z daglezji z dodatkiem wody ze strumienia. Podwójna destylacja w prostym alembiku. Zapach słony i owocowy, nuty lubczyku, porzeczki, agrestu, delikatnie dymu, smoły. Smak smolisty, słodki, czarna i czerwona porzeczka, wiśnia. Długi smolisty finisz z nutą miodową i owocową.
Agave Mexicano (Agave rhodacantha) to jedna z klasycznych odmian agawy używanych do produkcji mezcalu, szczególnie ceniona przez maestro mezcaleros z regionów Oaxaca, Puebla i Guerrero. Uważana jest za silną, dziką i aromatyczną odmianę, która daje trunki o pełnym, ziemistym charakterze i dużej intensywności smaku. Należy do grupy agaw średniej wielkości, często porównywana do Espadín, ale rosnąca wolniej i w trudniejszych warunkach. Rośnie dziko w suchych, górzystych rejonach o dużych wahaniach temperatur, co sprzyja koncentracji cukrów i tworzeniu złożonych aromatów. Jest rozłożysta, o szerokich i mocnych liściach z wyraźnymi kolcami, osiąga wysokość do 2 m. Kolor liści jest ciemnozielony z niebieskawym lub srebrzystym połyskiem. Czas dojrzewania długi – od10 do 14 lat, czasem nawet dłużej, w zależności od warunków.
28/27,5/27/8=90,5







