destylarnia z Islandii, prowadzona od 2009 roku przez rodzinę Thorkelsson. W ofercie mają aquavit Viti, młodą whisky Flóki oraz gin Vor. Gin zestawiany jest z lokalnych roślin: jagód dzikiego jałowca, korzenia dziko rosnącego dzięglu, jarmużu, rabarbaru, liści brzozy, płucnicy islandzkiej (rodzaj grzyba), czarnych jagód dzikiej bażyny, rośliny typowej dla arktycznego klimatu, kwiatów dziko rosnącej macierzanki piaskowej oraz morskich glonów zwanych sweet kelp. Jest także wersja tego ginu leżakowana przez sześć tygodni w dębowych beczkach. Młoda whisky Flóki ze słodowanego jęczmienia robiona jest także w niezwykłej wersji „shit whisky”, czyli gówniana. Zamiast torfu do suszenia słodu użyto tu… owczych odchodów.  Destylacja odbywa się w małym miedzianym aparacie, wykorzystują zboże z własnych upraw, a do starzenia używane są nowe amerykańskie beczki o pojemności 200 l. Jęczmień rosnący pod kołem polarnym, ze względu na trudne warunki klimatyczne daje słabe plony, a dodatkowo zawartość skrobi jest dużo mniejsza niż w jęczmieniu szkockim, więc do produkcji alkoholu zużywa się dużo więcej ziarna. W efekcie smak trunków też jest mocno ziarnisty.

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail