Grogue to wyrabiany na Wyspach Zielonego Przylądka rum w stylu agricole, przypominający cachaça czy clairin, wytwarzany w bardzo prostych ludowych destylarniach, pełen aromatów tropikalnych owoców.
Firma Santa Claus Barrels to polski projekt, kupują na miejscu grogue i tam go leżakują, by niebawem zaoferować go jako produkt premium w Europie. Pojawiła się oferta wyjazdu z nimi w okresie zbiorów trzciny cukrowej i destylacji grogu – tj. od lutego do maja. Oto program wycieczki:
1. dzień – wylot z Warszawy z przesiadką w Lizbonie i przylot na wyspę Sao Vicente – Cabo Verde. Wieczorne wyjście do miasta – kolacja w lokalnej restauracji. Zakwaterowanie w hotelu Don Paco/Residential Che Guevara.
2. dzień – zwiedzanie Mindelo. Degustacja grogu w Ribeira da Vinha i na górze Monte Verde. Zakwaterowanie w hotelu Don Paco/Residential Che Guevara.
3. dzień – wypływamy promem na wyspę Santo Anto. Zwiedzanie destylarni w Ribeira das Patas. Lunch na eko-farmie Babilonia. Nocleg w hotelu Alto Mira u Amadeu.
4. dzień – wycieczka piesza po Santo Antao (około 4 h) po okolicznych wioskach, poznanie lokalnej architektury i tradycyjnego rolnictwa. Po drodze lunch. Nocleg w hotelu u Amadeu.
5. dzień – objazd po wyspie Santo Antao. Lunch na farmie w Ribeira Grande, zwiedzanie destylarni. Wieczorem muzyka z caipirinhą w hotelu Pedracin.
6. dzień – rano transfer do Cha de Pedra, gdzie zostanie pokazany proces tworzenia grogu, od cięcia trzciny po ostateczny proces fermentacji. Lunch w rodzinnym domu. Nocleg w hotelu Oasis w Vila das Pomobas.
7. dzień – transfer do Cabo da Ribeira na spacer po dolinach i plantacjach kawy. Lunch w górach. Zwiedzanie destylarni w Paul z najstarszymi trapiche. Degustacja. Nocleg w hotelu Oasis.
8. dzień – rano powrót promem na wyspę Sao Vicente, obiad w Mindelo, transfer na lotnisko i powrót do Polski z przesiadką w Lizbonie.
W cenie 1300 € / osobę wliczone są:
2x transfer n/na lotnisko w Mindelo, 2x Hotel BB Mindelo, 2x kolacja w Mindelo, Zwiedzanie Mindelo i Sao Vicente, 2x prom na Santo Antao, 2x HB u Amadeu, 1xLunch Babilonia, 1x Take away lunch, Lunch na farmie Ribeira Grande, Wieczór muzyczny, nocleg BB Pedracin, Lunch Cha de Pedra, 2 x BB Hotel Oasis, Paul, Lunch take away, 5 dni autokary po S.Antao + przewodnik, Obiad w Mindelo, podatek VAT.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian daty oraz programu ekspedycji.
Daty od połowy marca do końca maja 2025 r. Grupy od 10-20 osób. Cena 1300 € / osobę nie zawiera kosztów przelotów PL/CV/PL.
Kontakt: santaclausbarrels@gmail.com