Niegdyś znana marka na rynku koniaku, założona w 1805 roku przez Irlandczyka Johna Exshaw. W 1802 roku irlandzki kupiec osiedlił się w Bordeaux i rozpoczął handel winami, następnie przeniósł się do Cognac. Prowadził eksport na szeroką skale, nie tylko do Wielkiej Brytanii, ale także m.in. do Indii i Egiptu. Firmę przejął następnie syn Johna, Thomas-Henri Exshaw. Rozpad imperium brytyjskiego spowodował, że utracono część rynków i marka już nigdy nie odzyskała pozycji. W 1975 roku przejął ją Otard. Do destylacji wykorzystywali głównie eau-de-vie z Grande Champagne. Dziś marka produkowana jest głównie na rynek azjatycki – Chiny i Hong Kong, gdzie dostepne są edycje: VSOP i trzydziestoletni kupaż XO No. 1, wcześniej na eksport produkowano także Extra Âge d’Or. Obecnie nieliczne inne butelki jakie pozostały są dostępne tylko na rynkach kolekcjonerskich w wysokich cenach. Miałem okazję próbować koniaku Exshaw Grande Champagne Très Rare – bardzo łagodny i owocowy – morele i gruszki w smaku.