gospodarstwo znajduje się w Bessin, tuż przy plażach na których 6 czerwca 1944 roku wylądowały wojska alianckie. Prowadzą je Claire i Sébastien, którzy zajmują się uprawą zbóż, hodowlą krów i wytwarzaniem różnego rodzaju trunków na bazie jabłek. Sady jabłoni obejmują 10 ha, z czego 6 ha zajmuje odmiana basses, reszta obsadzona jest wysokimi odmianami. Firma jest otwarta dla zwiedzających.


Rocznie wypuszczają 3 tys. butelek kalwadosu, 4 tys. pommeau, 1 tys. likieru, 25 tys. cydru. Produkują kalvados z apelacją AOC, pommeau i inne likiery na bazie kalwadosu, cydr, sok, konfitury i octy. Kalwadosy destylowane są w kolumnie, ich oferta to: 3 Ans d’âge (delikatny, owocowy), 5 Ans d’âge (bardziej złożony z nutami tanin), 10 Ans d’âge (nuty tytoniu, dużo dębiny, pieczone jabłka). Liqueur de Calvados Félicité stworzony jest na podstawie starej receptury, zwanej 44 – młody kalwados macerowany z pomarańczami, cukrem i kawą. Pommeau de Normandie Félicité spędza aż 2,5 roku w dębowych beczkach.

SONY DSC

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail