Trzecia single cask z serii Solar System angielskiego producenta, wypuszczono 300 butelek z beczki nr #675 – edycja na Polskę, wybór beczki Jarek Buss. Aromat intensywny pełen rodzynek, fig, daktyli, śliwek, ale też drożdży, tytoniu, sadzy. Bardziej przypomina brandy z Jerez niż piwo. Smak przyjemny, cierpki – skóra, tytoń, drożdże, kandyzowane owce. Finisz rozgrzewający, słodko-przyprawowy, kandyzowany imbir, ziele angielskie, figi i drożdże typowe dla sherry fino. Moc – 61,7%. W ofercie Tudor House.
Destylarnia Filey Bay powstała w 2016 roku w angielskim Yorkshire i jest pierwszą destylarnią single malt w historii regionu. Ulokowani w wiosce Hunmanby, w pobliżu Zatoki Filey. Korzystają wyłącznie z jęczmienia uprawianego na własnej farmie. Mają dwa duże alembiki oraz czteropółkową miedzianą kolumnę. Whisky leżakują w beczkach po: bourbonie, sherry, moskatelu, lokalnym piwie IPA, czy w beczkach po torfowych whisky.
Filey Bay Saturn ex-Fino Hogshead
Powiązane artykuły
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]