3 października Irlandzka Rada ds. Żywności – Bord Bia – zorganizowała wydarzenie „Smaki Irlandii – Flavours of Ireland”. Było to największe w Polsce spotkanie z producentami irlandzkich alkoholi i świetna okazja do poznania, porozmawiania z producentami alkoholi, jak również do ich zdegustowania. Imprezę zaszczyciła obecnością ambasador Irlandii, pani Emer O’Connell. Wystawcy zaprezentowali irlandzką: whiskey, gin, wódkę, rum i likiery. Event uwieńczyła wystawna kolacja w towarzystwie pani ambasador i licznie przybyłych gości w hotelu Sheraton.
Kilka słów o wystawcach i ich markach.
Lough Ree Distillery, to rodzinna firma, która mieści się w Lanesborough. Jako jedyni produkują torfowy gin pod nazwą Sling Shot, mają też whiskey single grain The Bridge i wódkę Zesty Citrus Vodka. W 2020 otwierają nową destylarnię z visitor centre.
Coole Swan Cream Liqueur, to kraftowy producent likieru na bazie mieszanki irlandzkiej whiskey single malt, białej belgijskiej czekolady i świeżej śmietanki. Firmą zarządza właściciele, małżeństwo Mary Sadlier i Philip Brady. W Polsce są w ofercie Domu Whisky.
The Shed Distillery znajduje się w północno-zachodniej Irlandii (Drumshanbo) nad brzegiem jeziora Allen. W ofercie mają gin Gunpowder Irish, w pięknej błękitnej butelce, który robiony jest z 12 botaników, ale główną rolę odgrywa zielona herbata Gunpowder z Chin, whiskey, likiery i niesamowitą wódkę Sausage Tree Pure Irish, w równie ciekawej butelce w kolorze malinowym. Trunek robiony jest na bazie owoców drzewa kigelia africana, które występuje w całej tropikalnej Afryce. Na drzewie wyrastają owoce o długości do 60 cm, ważące około 7 kg i wyglądają jak kiełbasy giganty. Drugim składnikiem jest dzika pokrzywa irlandzka. Od przyszłego roku będą otwarci dla zwiedzających.
Staffords Irish Spirits ulokowane jest w Wexford (południowo-wschodnia Irlandia), najbardziej żyznym rejonie Irlandii. Produkują destylat na gin z lokalnych odmian ziemniaka.
Grills Spirits, którego właścicielami jest małżeństwo Tom i Nicola Grills. Projekt wystartował w sierpniu 2018 roku. Sixling to pierwszy i jedyny gin z moroszki. Moroszki były obfite w Irlandii aż do XIX wieku, ale obecnie są niezwykle rzadkie na wyspie. Owoce sprowadzane są ze Skandynawii. Ideą producenta było odkrycie zapomnianego smaku starożytnej Irlandii. W skład wchodzi również czarny bez i osiem innych botaników. Sixling spoczywa w intrygującej butelce – w zależności od kąta patrzenia, zmienia się jej barwa.
Inis Tine Uisce Teoranta, to destylarnia z Westport (Cathair na Mart) w hrabstwie Mayo. Mają whiskey, gin i rum pod marką Grace O’Malley, która jest bardzo ważną postacią w irlandzkiej historii. Nazywana „Morską Królową Connaught” lub „Królową Piratów”.
Sliabh Liag Distillers leży w hrabstwie Donegal, w którym tradycje wytwarzania poitín są bardzo odległe. W tym rejonie Irlandii legendy i tradycje cały czas mają duży wpływ. Właściciele rodzinnej firmy postarali się odtworzyć w swoich trunkach przeszłość regionu, bazując na nowoczesnej technologii. Produkują whiskey Silkie, czy giny z morską tradycją An Dulaman. Destylarnia otwarta jest dla zwiedzających.
Pernod Ricard zaprezentowało nowe oblicza Jamesona – Caskmates Stout Edition, Black Barrel. Można było spróbować koktajli na ich bazie i poznać nowego brand ambasadora, Davida O’Boyle.
Blacks Brewery znajduje się w malowniczym Kinsale. Pierwotnie był to tylko browar, z czasem powstała destylarnia. Są pierwszymi, którzy wypuścili na rynek irlandzki rum – Blacks Spiced Irish Rum. Produkują też Blacks Irish Whiskey i Black’s Irish Gin. Butelki opatrzone są pięknym wizerunkiem ptaka, który został ręcznie naklejony.