Alkohole dnia, Spirits
gin

Fords Gin

Fords Gin

Udostępnij:

firma 86, która produkuje ten gin, chwali się, że destyluje go 86 razy. Gin jest angielski, ale składniki z całego świata – jałowiec z Włoch, kolendra z Rumunii, skórki cytryn z Hiszpanii, skórki gorzkich pomarańczy z Maroko i Haiti, jaśmin z Chin, anżelika z Polski, skórka grapefruita z Turcji, pyłek irysów z Włoch i Maroko, cynamonowiec wonny z Indonezji. Recepturę opracował Simon Ford, właściciel firmy 86. Proces maturacji trwa 15 godzin, potem następuje pięciogodzinna destylacja w specjalnych aparatach odpędowych przystosowanych do produkcji ginu. Zbudował je mistrz John Dory dla Thames Distilling Company, to dwa aparaty, które mają swoje imiona (Tom Thumb i Thumberlina), oba o pojemności 500 l i jednorazowej wydajności 200 l alkoholu. Nad destylacją czuwa Charles Maxwell z Thames Distilling Company, którego rodzina zajmuje się produkcją ginu od ośmiu pokoleń. Co ciekawe, po destylacji gin jest przewożony w cysternach do USA, gdzie dodawana jest źródlana woda ze studni w Mendocino. W Stanach gin jest też butelkowany. Aromat jest równie złożony jak składniki i proces produkcji – korzenno-kwiatowo-cytrusowo-leśny. Jałowiec w aromacie nie dominuje, bardziej czuć: jaśmin, cynamon i grapefruit. O ile aromat jest bardzo przyjemny, to smak jest jednak przekombinowany, gorzko-ziołowy, pozostaje w ustach posmak żywicy, igliwia i skórki grejpfruta. Moc – 45%.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.