Fredericus Secundus

Fredericus Secundus – gruzińska destylarnia, która specjalizuje się w przetwarzaniu owoców (figi, pigwy, jabłka, gruszki, morele, mirabelki, ale też typowo orientalne owoce jak: tangerynka, persymona i feihoja). Nazwa nawiązująca do Fryderyka I wskazuje na rodzinne korzenie. Destylarnię zakładali w 1902 roku niemieccy osadnicy – Franz Prozer i Christian Reich. Koleje rodziny były straszne – obozy pracy, zsyłki, prześladowania KGB. Dziś firmę prowadzi wnuk Christiana Reicha. Fermentacja odbywa się w beczkach, w temperaturach 20-25 stopni Celsjusza i trwa od 4 do 8 tygodni. Mają kotłowo-kolumnowy aparat odpędowy. W smaku i aromacie tych destylatów czuć jeszcze brak wprawy, nuty lakieru, pierwsze butelkowanie nastąpiło jednak w 2015 roku. Poza destylatami owocowymi robią także gin rocznikowy pod marką Shkhivana.

FS2 FS3

Shkhivana Gin 2015 Fredericus Secundus Quince 2014 Fredericus Secundus Pears 2014

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.