gorzki likier ziołowy, digestif, zwany też Genepy, robiony z alpejskiej odmiany piołunu, który macerowany jest w alkoholu. Recepturę wynaleziono w XVIII wieku, bylina génépi rośnie w wysokich partiach Alp francuskich, a także we włoskich regionach Val d’Aosta i Piemont, jest regionalną odmianą, robiony z niej likier jest mniej gorzki niż likiery z innych gatunków piołunu. Od 2008 roku nazwa jest zastrzeżona dla regionów Francji i Włoch. Oryginalna receptura zakłada, że na litr likieru zużywanych jest 40 kwiatów génépi, które macerowane są przez 40 dni, po tym okresie do likieru o mocy 40% dodaje się 40 g cukru. Są jednak także inne odmiany likieru, lżejsze – o mocy 25 czy nawet 17%. Istnieje wiele marek tego likieru, m.in.: Génépi des Pères Chartreux, Génépi Dolin, Genepy Naturale Valverde Cortemilla, Genepy St Roch, Genepy Ottoz, Granger Genepy Chaberton Susa, Alpestre, Millefiori, Vegetale, Fiori Alpini, Alpenkraeuter. Podawane w szklaneczkach z lodem, we Włoszech popularne jako dodatek do kawy – Caffè alla valdostana.