Gin na mrówkach

Firma Cambridge Distillery wspólnie z Nordic Food Lab wypuściła gin destylowany z czerwonych leśnych mrówek z rodziny Formica rufa z lasów Northern Hemisphere. To nie pomyłka, w wyniku eksperymentów okazało się, że wydzielany przez te mrówki jad świetnie nadaje się do przefermentowania a potem do destylacji alkoholu. Poza tym – oprócz jagód bałkańskiego jałowca – dodano w procesie maceracji m.in. pokrzywę, kwiat kuklika pospolitego i bylinę przewłoka czarna, znaną inaczej jako pietruszka aleksandryjska. Trzeba przyznać, że jest to niecodzienny trunek, będący swego rodzaju botanicznym eksperymentem i podobno ma właściwości lecznicze. Cudo nazywa się Anty Gin, ma 42%. Na razie wprowadzono na rynek zaledwie 99 numerowanych butelek w cenie 250 euro. Do każdej butelki dołączona jest jeszcze mała buteleczka 50 ml zawierająca czysty spirytus mrówkowy.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.