Degustacje, Spirits
aquavit, degustacje, gin

Gin z norweskich lasów

Gin z norweskich lasów

Udostępnij:

25 października w Krakowie i dzień później w Warszawie odbyły się prezentacje norweskiego ginu Bareksten, którego importerem jest Gin Dom z Katowic. Warsztaty i degustacje prowadził Simone Bodini, ambasador marki, od 25 lat w branży alkoholowej, głównie za barem.

Bareksten to norweski gin w czarnej butelce, produkowany w Bergen. Stig Bareksten eksperymentuje z destylacją wszelkich możliwych botaników. Napisał książkę „My Gin”, nad recepturą pracował przez pięć lat. Do swojego ginu wykorzystuje przede wszystkim lokalne botaniki, z norweskich lasów. Sam jałowiec jest bardzo mocno obecny w norweskiej kuchni, używają własnego, ostrego jałowca, który ma bardzo duże jagody. Lasy w Norwegii są bardzo wilgotne, chłodne, ciemne, stąd smak tego jałowca jest zupełnie inny niż z południa Europy. Destylat jest ziemniaczany i sami go destylują w miedzianym alembiku. Używają 26 botaników, z czego 19 pochodzi z Norwegii. Wszystkie są macerowane przez 24 godziny, a potem destylowane razem, z czego mięta, skórki pomarańczy i cytryny, rabarbar, czarny bez, płatki róży trafiają do zawieszonego wewnątrz alembika kosza. Mają cztery alembiki po 600 l i kolumnę do destylacji akwawitu. Do produkcji spirytusu ziemniaczanego kupują od lokalnych rolników ziemniaki, gotują, fermentują i destylują w kolumnach rektyfikacyjnych. Robią też wódkę.
Wykorzystane w ginie botaniki to: jałowiec, kolendra, dzięgiel, aframon, kardamon, kmin, anyż, koper, cynamon, mace, korzeń róży, korzeń irysa, leśne jagody, mięta, rabarbar, skórki limonki, cytryny, pomarańczy, lawenda, rumianek, goździki czerwone i białe, brusznica, czarny bez, arnika alpejska, płatki róży. Aromat jest bardzo leśny, intensywnie jałowcowy.
Zaprezentowano także akwawit, który będzie dostępny w Polsce. Tu wykorzystano następujące botaniki: anyż gwiaździsty, anyż biedrzeniec, nasiona anyżu, koper (fenkuł włoski), kminek, aframon, jałowiec, jarzębina, kolendra, skórki pomarańczy, korzeń lukrecji, korzeń róży. Leżakuje 6 miesięcy w beczce po sherry oloroso, pojedyncza destylacja. Zapach kminu, kminku, słodycz sherry, pomarańcze, lekko w nosie lukrecja i jagody jałowca. Jest też przyjemna różaność.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, likier, wódka

Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]

Wydarzenia
bourbon, destylarnie, rynek, whiskey amerykańska

Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]

Alkohole dnia
likier

Kwaskowo-słodki aromat wieloowocowy, w zapachu dużo śliwki, suszonej śliwki i suszonej pigwy oraz jagód leśnych […]

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Degustacje, TV
wódka
Alkohole dnia
wódka

Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.