Blend zbudowany na whisky słodowych ze Speyside i zbożowych z Highland. Zbożowa dojrzewała w beczkach po rumie i dodatkowo była w części finiszowana w beczkach po sherry pedro ximénez. Dwie whisky słodowe ze Speyside, z których jeden leżakował w dębie amerykańskim, a drugi w beczkach po sherry. Po okresie maturacji połączono całość, wypuszczając zaledwie 2134 numerowanych butelek. Zapach przyjemny, rześki, owocowy – jabłka, gruszki, cynamon, w tle – rodzynki i pieczone jabłka. Smak cierpki, sporo kwaśnych jabłek i gruszek, pektyny, goryczka pestek owoców, ale jest też słodycz miodu, rodzynek, fig i daktyli. Bardzo to ładnie, harmonijnie ułożone. W finiszu owoce sadu, ale i rodzynki, suszone śliwki, ciasto drożdżowe z bakaliami. Moc – 46,4%. W Polsce w ofercie Domu Wina.
Whisky Works 11YO Quartermaster
Alkohole dnia, Spirits / whisky blendowana, whisky szkocka / 27 października, 2022 / 1 minut czytania