Alkohole dnia, Spirits
jałowcówka

Ginepro

Ginepro

Udostępnij:

Włochy uważane są za jeden z najważniejszych w Europie regionów występowania jałowca. Podobno najlepszy jałowiec rośnie w Toskanii, a trunki jałowcowe doskonalono już w 1000 roku w Salerno. Pierwszy destylowany alkohol z jałowca wyprodukowano prawdopodobnie we Włoszech – twierdzą Davide Terziotti, Vittorio d’Alberto, autorzy książki pt. „Gin”.


Ginepro to protoplasta ginu, tradycyjny ludowy włoski alkohol, produkowany głownie w regionach górskich – Piemoncie, Trydencie, Lombardii, Dolinie Aosty, ale też Friuli czy Veneto. Zazwyczaj wykorzystywany jest ten sam alkohol, z którego robiona jest grappa, czyli destylat z wytłoczyn winogron, choć niektórzy więksi producenci (np. Nardini) stosują destylat zbożowy. Jedynym składnikiem macerowanym w alkoholu jest gałązka jałowca (igliwie i jagody razem), do tego dodaje się dużo cukru. Niektórzy producenci (np. Marzadro) pozostawiają gałązkę jałowca w butelce jako formę ozdoby.
Ginepro to trunek o aromacie lasu, jałowca, żywicy, igliwia, ale w smaku i finiszu dominuje słodycz cukru. Właśnie ze względu na wysoką zawartość cukru traktowany jest jako likier o smaku jałowca. Butelkowany zwykle z mocą 40-45%.
Inny bardzo popularny włoski likier, w którym dominuje jałowiec, jest Kranabet. Produkowany przez destylarnię Rossi d’Asiago z Barbarano Vicentino, według starej receptury z 1929 roku. Poza jałowcem macerowane są m.in.:. korzeń goryczki, górskie zioła, dodawany jest także cukier. Są dwie wersje – o zawartości 40% i 46%. W aromacie poza jałowcem czuć las – żywicę, sosny. W ustach natomiast sporo słodyczy.

   

 

 

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.