Girvan

Destylarnia zbudowana w 1963 roku przez firmę William Grant & Sons, z myślą głównie o produkcji whisky zbożowej na potrzeby blendów, przede wszystkim ich flagowej marki Grant’s. Usytuowana w Lowlands, nad rzeką Clyde, w miejscu fabryki amunicji z czasów II wojny światowej. Początkowo wyposażona była w klasyczne aparaty Coffeya do destylacji ciągłej, w 1995 roku zastąpione przez wielką i bardzo wydajną zewnętrzną sześciokolumnową jednostkę do destylacji ciągłej. Roczne moce produkcyjne to aż 115 mln l, wykorzystywane niemal w całości. Przerabiana jest tu głównie pszenica (do 1985 roku głównie kukurydza), czas zacierania trwa tylko 45 minut, a fermentacja – 60 godzin. Słodowany jęczmień stanowi ok. 6,5% zawartości zacieru używanego do produkcji alkoholu w Girvan.
Nieznaczna część produkcji butelkowana jest jako whisky single grain. Przez pewien czas w połowie lat 90. XX wieku eksperymentowano z marką grain whisky Black Barrel (43%), potem incydentalnie zaczęto wprowadzać butelkowania pod marka Girvan Patent Still. Styl single grain whisky z destylarni Girvan można określić jako: słodki, lekko ziołowy, nuty rozmarynu i jabłek. Większość produkcji trafia do blendów rodziny Grant, czyli przede wszystkim Grant’s i Clan MacGregor, prawdopodobnie także do blendowanych wersji Tullamore DEW.
W latach 1966-1975 w obszarze zakładu Girvan działała mała destylarnia single malt whisky Ladyburn, a od 2007 roku destyluje się tu single malts w wydzielonej powierzchni Ailsa Bay (ok. 12 mln l rocznej produkcji, również na potrzeby blendu Grant’s, w niewielkim stopniu butelkowane pod marką Ailsa Bay). W Girvan produkowany jest także znany gin Hendrick’s, który ma tu własną dedykowaną destylarnię.

SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.