nie istniejąca już destylarnia whisky z Highlands, zamknięta w 1983 roku, zburzona, w miejscu, w którym stała zbudowano supermarket. Pamiątką po niej są coraz trudniejsze do dostania butelki whisky, jak choćby wypuszczona przez Diageo – ostatniego właściciela destylarni – w serii Rare Malts 28-letnia cask strength, z 1976 roku. Ma 51,9%, w aromacie: pieprz, cytryna i kukurydza, w łagodnym smaku ślady mięty i bardziej wyraźne cytryny. Gorzelnia powstała w Inverness, gdzie działały już dwie destylarnie whisky: od 1807 roku Millburn i od 1846 roku Glen Albyn (niestety wszystkie zostały już zburzone). Glen Mhor założyła w 1892 roku spółka James Mackinlay & John Birnie, dwa lata później wypuścili pierwszą whisky. W 1972 roku przejęła ich Distillers Company Limited (DCL), z której później powstało Diageo. W czasie gdy istniała, nigdy nie wypuszczono oficjalnej wersji single malt, zrobiło to Diageo dwukrotnie już po zamknięciu Glen Mhor (poza wspomnianą wersją 28-letnią w serii Rare Malts wypuszczono także whisky cask strength z 1979 roku – 22-letnią). Dostępna w ofercie niezależnych dystrybutorów jak: Gordon & MacPhail (kilka wersji), Douglas Laing (30-letnia) czy Signatory (29-letnia).