Zamknięta w 1985 roku szkocka destylarnia whisky, działała też pod kilkoma innymi nazwami. Powstała w 1897 roku w miejscu, w którym stał młyn lniany Kinnaber Mill. Położona ujścia rzeki South Esk, w Montrose, w pobliżu wioski Hillside. Jej założycielami byli Septimus Parsonage & Co. oraz James Isles, sprzedawca win z Dundee. W pierwszym okresie nazywała się Highland Esk. W 1899 roku przejęta przez firmę J.F. Caille Heddle, zmieniła nazwę na North Esk Distillery. W 1910 roku częściowo zniszczona przez pożar, a w czasie I wojny światowej zajmowana na potrzeby wojska. Czasowo działała wyłącznie jako słodownia, czasowo jako destylarnia whisky grain (w latach 1938-1954 jako Montrose Distillery). W 1964 roku ówczesny właściciel, Scottish Malt Distillers Ltd, dodał cztery alembiki, a w 1968 roku uruchomiono wielką słodownię bębnową. Kolejny raz rozbudowabo destylarnię w 1973 roku. Od 1980 roku działała jako Glenesk Distillery and Maltings. W 1985 roku zamknięta. W 1996 roku sprzedano jej wyposażenie i większość budynków wyburzono. Pozostała do dzisiaj słodownia, która od 1996 roku należała do firmy Paul’s Malt, do 2010 roku do Greencore Malt, spółki zależnej irlandzkiej grupy spożywczej Greencore. W 2010 roku Greencore Malt został sprzedany belgijskiej spółce Boortmalt.
Tradycyjnie Glenesk był ważnym składnikiem blended whisky Vat 69, butelkowanej w South Queensferry, niedaleko Edynburga przez Williama Sandersona, dawniej spółkę zależną Distillers Company Limited. Niektóre butelki single malt były dostępne jako Glenesk, ale większość była wydawana pod nazwą Hillside. Ukazała się m.in. w serii Rare Malts i była też butelkowana przez Scotch Malt Whisky Society.