Golden Rum

kiedyś był złoty, teraz już bardziej srebrny w barwie, kiedyś miał mocy 43%, potem obniżono do 40%, a teraz ma 37,5%. Receptura powstała w 1962 roku, jej autorem jest Jan Cieślak. Przemysław Karwowski w swojej monografii wspomina, że kiedyś był produkowany w Zielonej Górze z mieszanki rumów z Jamajki i Kuby. Intensywny aromat „Jamajki” mu pozostał. I nadal jest robiony w Zielonej Górze. To tani rum, ale wciąż chętnie wykorzystywany do ciast, właśnie ze względu na intensywny aromat, wzmocniony olejkami waniliowymi.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.