Viche Pitia

doskonała wódka produkowana w regionie Cognac, według rosyjskich receptur z czasów, kiedy wódka nie była jeszcze destylowana w sposób ciągły. Ta powstaje w alembikach typu szarentejskiego, jest dwukrotnie destylowana i Borys Rodionov, specjalista od historii rosyjskiej wódki, nazwałby ja polugarem. Viche Pitia Classic (40%) zachowała bardzo dużo aromatów zboża – w nosie czuć siano, wanilię i przede wszystkim przemielone ziarno. Jest to zapach młyna. Smak jest nieco zaskakujący, bo słodki aromat zapowiada, że trunek będzie delikatny, nic jednak podobnego. W ustach wódka jest ostra, ma nuty jałowca i imbiru, także kardamon, oraz bardzo długi finisz, a w nim ognisko i znów pierwotny aromat, czyli ziarna, przefermentowane zboże. Bardzo złożona wódka do degustowania w skupieniu, w koniakowym kieliszku. Dostępne są także wersje smakowe: Lemon & Milk (43%) i potężna kminkówka Caraway (58%). Producentem jest firma Maison de la Vodka z Brie-sous-Archiac w regionie Petite Champagne.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.