popularna szkocka blendowana whisky, zestawiana w Weilu wersjach przez firmę William Grant & Sons, od 1957 roku sprzedawana w bardzo charakterystycznych trójkątnych i smukłych butelkach. Pierwszą własną whisky William Grant wyprodukował w 1887 roku w swoim zakładzie Glenfiddich w Dufftown. Pomimo różnych trudności jako jedna z niewielu firm na rynku szkockiej whisky do dziś jest w rodzinnych rękach. Jako jedni z pierwszych zaczęli eksperymentować z mieszaniem whisky, wprowadzając własny blend Stand Fast, którego wnukiem jest dzisiejsza Grant’s Family Reserve. Nazwa Stand Fast jest zawołaniem rodowym Grantów i napis ten wciąż widnieje wraz z rodzinnym herbem na wszystkich butelkach ich whisky (od 2002 roku wraz z napisem: Independent Family Distillers for Five Generations). Jeszcze przed II wojną światową firma była obecna na wszystkich ważniejszych światowych rynkach, dziś dostarcza whisky do 180 krajów. Do zestawiania blendów Grant’s wykorzystywane są zbożowe destylaty (single grain whisky) z destylarni Girvan oraz single malty, w tym własne – Glenfiddich i Balvenie. Oferta obejmuje: podstawową Grant’s Family Reserve o owocowym, łagodnym smaku (wcześniej znana pod nazwami: Grant’s Royal oraz Grant’s Finest Scotch Whisky), następnie jest linia whisky Grant’s zestawiona z destylatów długo leżakujących: 12-, 18- i 25-letnich, Grant’s Blended Malt złożona wyłącznie z whisky single malt bez udziału single grain oraz Grant’s Distillery Edition (tzw. złota, bez podania wieku, znana jako 100% Proof, o mocy 50%) oraz dwie specjalnie starzone po zestawieniu w wybranych beczkach – słodko-dymna Grant’s Sherry Cask Reserve (beczki po sherry) i miodowo-słodowa Grant’s Ale Cask Reserve (leżakowana w kadziach po piwie Strong Ale). Jest też średnio udana, bardzo zbożowa, Grant’’s Signature. Grant’s 25-letni to najbardziej ekskluzywny, najbardziej wyjątkowy z blendów Grant’sa, stworzony w 2014 roku. Składają się na niego najlepsze destylaty z beczek będących w posiadaniu William Grant & Sons, minimum 25-letnie. Do mieszania wykorzystano 25 różnych whisky – słodowych i zbożowych, w tym m.in. single grain whisky z 1964 roku, pochodząca z pierwszej destylacji w Girvan. Do przygotowania tego blendu użyte zostały również whisky z kilku nieistniejących już destylarni. Za smak tej whisky odpowiada master blender Brian Kinsman. Ma bardzo ciemna barwę i bogaty, słodki aromat: daktyle, rodzynki wanilie, dużo dębiny. W ustach wspaniała, słodka i wykwintna: miód, suszone śliwki, ale też dym, trochę torfu, nawet kropla morskiej soli. Finisz bardzo długi i bardzo przyjemny – suszone owoce, tytoń i stara dębowa beczka.