grappa z wytłoków czerwonych winogron Sangiovese, a konkretnie lokalnej odmiany Brunello di Montalcino, uprawianej w Toskanii, głównie w gminie Montalcino. Produkowana głównie przez małe firmy, tradycyjnymi technikami, w miedzianych aparatach do dwukrotnej destylacji. Jest dość mało aromatyczna, nie ma typowych dla grappy kwiatowych nut. Odnajdziemy w niej smaki czerwonych owoców, np. malin, a także aromaty pikantne i wytrawne, bardziej typowe dla wina. Najczęściej leżakowana przez co najmniej sześć miesięcy, dzięki czemu nabiera także aromatów dębu. Brunello to jeden ze starszych szczepów, uprawiany co najmniej od XVI wieku, wykorzystywany jest także do produkcji win Brunello di Montalcino. Producenci to m.in.: Castello Banfi, Castel Giocondo, Gaja, Poggio Al Vento, Il Poggione, Fattoria dei Barbi, G. Bertagnolli, ale też większe firmy jak Zanin.
słodkijezu, przecież grappy są wspaniałośćmi przecudnemi!