brandy destylowana z różnych odmian gruszek, za najlepsze uchodzi słodka odmiana bonkreta Williamsa, ale wykorzystuje się też odmiany bardziej gorzkie. Popularna w wielu krajach, m.in.: w Czechach i Słowacji (hruškovice), na Węgrzech (körtepálinka), w Austrii i Niemczech (williams-birne brand), Francji i Szwajcarii (eau-de-vie de poire) czy krajach byłej Jugosławii (kruškovača, vilijamovka). W Polsce nie ma tradycji destylowania gruszkowicy, można ją dostać w Łącku („Najlepsza dla zdrówka jest Łącka gruszkówka”), zależy jak się trafi, ale na ogół jest dość gorzka. Butelkowaną łącką gruszkowicę oficjalnie sprzedaje firma Manufaktura Maurera w dwóch wersjach, obydwie po 50%. Jedna robiona jest z ekologicznych upraw gruszek, bardzo łagodna zarówno w smaku jak i aromacie, można powiedzieć, że mdła. Druga destylowana jest z odmiany bonkreta Williamsa, jest słodka i zdecydowanie aromatyczna.