Degustacje, Spirits
degustacje, okowita

Gryka i inne nowości z Podola Wielkiego

Gryka i inne nowości z Podola Wielkiego

Udostępnij:

28 listopada odbyła się degustacja nowych okowit z gorzelni Podole Wielkie. Spotkanie prowadził mistrz destylacji, Michał Paszota. Wydarzeniem była okowita z gryki. To roślina rzadko wykorzystywana w gorzelnictwie, mało wydajna, stąd też bardzo limitowana liczba butelek. Wszystkie okowity powstały z wyselekcjonowanych pól, z wyszczególnionych na etykiecie odmian surowca, destylowane jednokrotnie w kolumnie.

– Mamy 2 hektary upraw gryki, zasianej specjalnie z myślą o okowicie. To roślina miododajna, kwitnie. Zasialiśmy ja w maju 2021 roku. Niestety, lato było bardzo suche i zbiory niewielkie, zebraliśmy nieco ponad tonę, co wystarczyło na jeden zacier. Fermentacja trwała trzy i pół dnia, dając zapach kaszy gryczanej. Destylacja była bardzo wymagająca – opowiadał Michał Paszota. Dla porównania – żyto fermentuje ok. 4 dni, a ziemniak 2,5 dnia.
Jako druga była próbowana okowita z żyta, tu także susza wpłynęła na plony, a także na smak i aromat. Na koniec dwie okowity ziemniaczane z dwóch jadalnych odmian. W ich przypadku na butelkę zużywa się ok. 15-16 kg ziemniaków.

Podole Wielkie Gryka 2021 Panda (43%)
Odmiana gryki – panda, pole Czwórka, tylko 465 butelek. Zapach bardzo intensywny – chrzanu, kalarepy, nasturcji. Jest też w tle lekka pyłkowa słodycz rumianku, nawet trochę róży. Smak ostry, chrzanowy, ale też tłusty, kremowy i nieco gorzkości, jak suszone łodygi mniszka lekarskiego, do tego nuty słodkie, nawet miodowe. W finiszu jest sporo kremowej, waniliowej słodyczy, nuty warzywne, zielone.
4.5/5
28/28/27,5/8=91,5

Podole Wielkie Żyto 2022 Stannos (43%)
Odmiana żyta – stannos, pole Kiszka, tylko 2798 butelek. Ostry zapach – lakier, fermentacja, nuty owocowe, głównie śliwki i słodka mąka. Smak bardzo gorzki – goryczka, chmiel, gorzka śliwka, głóg, pestka. I nuty mineralna, metaliczne oraz piekarnicze – mąka, razowy chleb z rodzynkami, ze śliwką. W finiszu sporo pestki, morele, śliwki, migdały, goryczka. Bardziej przypomina grappę, niż dotychczasowe żytnie okowity Podola Wielkiego.
4.5/5
24,5/24,5/24,5/7=80,5

Podole Wielkie Ziemniak 2021 Gala (43%)
Odmiana ziemniaka – gala, pole Szóstka, tylko 4786 butelek. Zapach delikatnie słodki, zielony ogórek, słodka mizeria, koper, natka pietruszki, lekka nuta chrzanowa. Smak słodki, nieco miodowy, jest nuta ziemista, jest surowa zieloność ogórka, jest też waniliowość. Słodki finisz, waniliowo-miodowy, ziemistość, nuta chrzanowa, przypomina tequilę.
4.5/5
28,5/27,5/27,5/8=91,5

Podole Wielkie Ziemniak 2021 Ludmilla (43%)
Odmiana ziemniaka – ludmilla, pole Dargoleza, tylko 521 butelek. Zapach słodki i delikatny, owocowo-warzywny, jak zielony ogórek w słodkim orientalnym sosie śliwkowo-żurawinowym, wiśnie, pieczony ziemniak. Bardzo przyjemny. Smak cierpki, warzywno-oleisty, dużo słonecznika, konopie, ale też marchew, a i chrzan, kalarepa, czekolada z chili i sól. Przyjemny długi finisz, tłusty, ziarna słonecznika, groszek cukrowy i surowa marchew, pieprz.
4.5/5
28,5/28,5/28/8,5=93,5

Michał Paszota ujawnił, że w planie jest zakup nowego aparatu do destylacji m.in. owoców. Obecnie w piwnicach gorzelni leżakuje 30 tys. litrów okowit w 160 beczkach. Są to przede wszystkim beczki po winach z Tokaju. – Chcemy nawiązywać do historii polskich trunków, a przez wieki Tokaj był najchętniej wybieranym winem na polskich stołach – tłumaczył swój wybór beczek Michał Paszota.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.