28 listopada odbyła się degustacja nowych okowit z gorzelni Podole Wielkie. Spotkanie prowadził mistrz destylacji, Michał Paszota. Wydarzeniem była okowita z gryki. To roślina rzadko wykorzystywana w gorzelnictwie, mało wydajna, stąd też bardzo limitowana liczba butelek. Wszystkie okowity powstały z wyselekcjonowanych pól, z wyszczególnionych na etykiecie odmian surowca, destylowane jednokrotnie w kolumnie.
– Mamy 2 hektary upraw gryki, zasianej specjalnie z myślą o okowicie. To roślina miododajna, kwitnie. Zasialiśmy ja w maju 2021 roku. Niestety, lato było bardzo suche i zbiory niewielkie, zebraliśmy nieco ponad tonę, co wystarczyło na jeden zacier. Fermentacja trwała trzy i pół dnia, dając zapach kaszy gryczanej. Destylacja była bardzo wymagająca – opowiadał Michał Paszota. Dla porównania – żyto fermentuje ok. 4 dni, a ziemniak 2,5 dnia.
Jako druga była próbowana okowita z żyta, tu także susza wpłynęła na plony, a także na smak i aromat. Na koniec dwie okowity ziemniaczane z dwóch jadalnych odmian. W ich przypadku na butelkę zużywa się ok. 15-16 kg ziemniaków.
Podole Wielkie Gryka 2021 Panda (43%)
Odmiana gryki – panda, pole Czwórka, tylko 465 butelek. Zapach bardzo intensywny – chrzanu, kalarepy, nasturcji. Jest też w tle lekka pyłkowa słodycz rumianku, nawet trochę róży. Smak ostry, chrzanowy, ale też tłusty, kremowy i nieco gorzkości, jak suszone łodygi mniszka lekarskiego, do tego nuty słodkie, nawet miodowe. W finiszu jest sporo kremowej, waniliowej słodyczy, nuty warzywne, zielone.
28/28/27,5/8=91,5
Podole Wielkie Żyto 2022 Stannos (43%)
Odmiana żyta – stannos, pole Kiszka, tylko 2798 butelek. Ostry zapach – lakier, fermentacja, nuty owocowe, głównie śliwki i słodka mąka. Smak bardzo gorzki – goryczka, chmiel, gorzka śliwka, głóg, pestka. I nuty mineralna, metaliczne oraz piekarnicze – mąka, razowy chleb z rodzynkami, ze śliwką. W finiszu sporo pestki, morele, śliwki, migdały, goryczka. Bardziej przypomina grappę, niż dotychczasowe żytnie okowity Podola Wielkiego.
24,5/24,5/24,5/7=80,5
Podole Wielkie Ziemniak 2021 Gala (43%)
Odmiana ziemniaka – gala, pole Szóstka, tylko 4786 butelek. Zapach delikatnie słodki, zielony ogórek, słodka mizeria, koper, natka pietruszki, lekka nuta chrzanowa. Smak słodki, nieco miodowy, jest nuta ziemista, jest surowa zieloność ogórka, jest też waniliowość. Słodki finisz, waniliowo-miodowy, ziemistość, nuta chrzanowa, przypomina tequilę.
28,5/27,5/27,5/8=91,5
Podole Wielkie Ziemniak 2021 Ludmilla (43%)
Odmiana ziemniaka – ludmilla, pole Dargoleza, tylko 521 butelek. Zapach słodki i delikatny, owocowo-warzywny, jak zielony ogórek w słodkim orientalnym sosie śliwkowo-żurawinowym, wiśnie, pieczony ziemniak. Bardzo przyjemny. Smak cierpki, warzywno-oleisty, dużo słonecznika, konopie, ale też marchew, a i chrzan, kalarepa, czekolada z chili i sól. Przyjemny długi finisz, tłusty, ziarna słonecznika, groszek cukrowy i surowa marchew, pieprz.
28,5/28,5/28/8,5=93,5
Michał Paszota ujawnił, że w planie jest zakup nowego aparatu do destylacji m.in. owoców. Obecnie w piwnicach gorzelni leżakuje 30 tys. litrów okowit w 160 beczkach. Są to przede wszystkim beczki po winach z Tokaju. – Chcemy nawiązywać do historii polskich trunków, a przez wieki Tokaj był najchętniej wybieranym winem na polskich stołach – tłumaczył swój wybór beczek Michał Paszota.