Duża spółdzielnia winiarska, z własną destylarnią i piwnicami w Nogaro. Powstała w 1963 roku, zrzesza obecnie 52 małych winiarzy. Łącznie HDM reprezentuje ponad 1100 ha winnic na piaszczystym podłożu w okolicy Nogaro. Większość produkcji to wina côtes de Gascogne: sauvignon blanc, chardonnay, colombard, gros i petit manseng, ale też na niewielką skalę szczepy czerwone: merlot, tannat i cabernet sauvignon. Produkcja HDM: armaniak, floc de Gascogne, wina czerwone, różowe i białe. Armaniak destylują w trzech potężnych aparatach kolumnowych, głównie z odmiany colombard. Są czwartym co do wielkości producentem w regionie Bas-Armagnac (ok. 1000 hl czystego alkoholu rocznie). Należą do nich marki: Lafontan (dedykowane do supermarketów młode armaniaki), historyczna marka De Montal jako produkt eksportowy oraz wprowadzona w 2021 roku linia Hauts de Montrouge. Butelkują też Armagnac Blanche. W piwnicach leżakuje ponad 550 beczek oraz 20 kadzi, w tym ogromne po 7200 l. Można ich odwiedzać.