Henry McKenna

bourbon produkowany obecnie w Bardstown, w zakładach Heaven Hill. Receptura pochodzi z XIX wieku. Przywiózł ją z Irlandii Henry McKenna, którego rodzina produkowała whiskey na Zielonej Wyspie. McKenna założył destylarnię w 1837 roku w stanie Kentucky, w miasteczku Fairfield. W połowie XIX wieku jego trunek znany był jako Kentuckys Finest Table Whiskey. Obecnie oferowanych jest kilka wersji tego bourbona, m.in. w dużych ceramicznych dzbanach, stylistyką odnoszących się do czasów pamiętających założyciela. Najważniejsza edycja to Henry McKenna Single Barrel Vintage, starzony przez dziesięć lat, oferowany z mocą 50%. Jest też Henry McKenna Sour Mash Straight Bourbon z mocą 40% i Henry McKenna Bottled-in-Bond Bourbon z mocą 50%, leżakujący przez cztery lata. Wszystkie leżakują w mocno wypalonym dębie, który daje dużo miodowej i waniliowej słodyczy, a także nuty dymne. Rozgrzewający, w finiszu pikantny, pieprzny.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.