Tokaj-Hétszőlő to najsłynniejsza węgierska winnica w mieście Tokaj, obejmująca m.in. słynne piwnice Rakoczego, plantacje winorośli i Zamek Rakoczi-Dessewffy. Winnice rozciągają się pod górą Tokaj, zajmując powierzchnię 55 ha. Zostały założone w 1502 roku przez rodzinę Garai. Wówczas było to siedem osobnych parceli (nazwa Hétszőlő po węgiersku oznacza siedem parceli winnic), które z czasem zostały połączone. Ich właścicielami byli na przestrzeni wieków m.in.: Gáspár Károli (tłumacz Biblii na język węgierski), Gábor Bethlen, książę Transylwanii czy rodzina Rákóczi. W 1711 roku Tokaj-Hétszőlő stała się Posiadłością Cesarską. To tu w 1730 roku wydano pierwszą na świecie apelację wina, na 125 lat przed powstaniem oficjalnego systemu klasyfikacji win Bordeaux. Po pierwszej wojnie światowej przejęte przez państwo. Przez wszystkie wieki słynęły z szlachetnej pleśni, która pokrywa dojrzewające na zboczach góry winogrona i służy do produkcji najlepszych tokajskich win aszú.
W 1991 roku winnice zostały wykupione przez francuskich inwestorów, firmę Grands Millésimes, która przejęła także inne historyczne miejsce – słynne piwnice rodziny Rákóczi w centrum miasteczka Tokaj wraz z pałacem rodów Rákóczi-Dessewffy. Kolejnym właścicielem został w 2009 roku Michel Reybier, który posiada też m.in. winnice w regionie Bordeaux.
Winnice Hétszőlő mają świetną ekspozycję na słońce. Gleba jest tu lessowa, osadzona na wulkanicznej skale. Mikroklimat tworzy nie tylko góra Tokaj, lecz także zbieg rzek Tisa i Bodrog. Szlachetna pleśń, czyli botrytis cinerea, ma tu idealne warunki. Nasadzenia to głównie furmint (73%), a także hárslevelű (18%), kövérszőlő (5%) i muscat (2%). Produkowane z nich wina tokajskie, to nie tylko wykwintne aszú, ale też równie wyśmienite fordítás czy szamorodni.
Wina Hétszőlő dojrzewają w stałej temperaturze piwnic (ok. 10 stopni) w beczkach wykonanych z węgierskiego dębu z gór Zemplén, zrobionych przez lokalnych bednarzy.
Historyczne piwnice Rakoczych to największa atrakcja turystyczna Tokaju. Otwarte są dla zwiedzających codziennie poza poniedziałkami, choć lepiej wcześniej zadzwonić i upewnić się, czy nie ma jakiejś grupy, która zarezerwowała zwiedzanie i degustację. Zbudowane w XV wieku, były własnością królewską i cesarską. Jest tu imponujących rozmiarów podziemna sala rycerska o długości 28 m, szerokości 10 m i wysokości 5 m. W atmosferze licznych toastów został tutaj koronowany w 1526 roku Jan Zápolya, przywódca powstania przeciwko Habsburgom i mąż Izabeli Jagiellonki. Dziś jest to miejsce spotkań degustacyjnych, a w piwnicach przechowywane są tysiące archiwalnych, starych butelek z winami tokajskimi, które warte są miliony. Jest tu także największa na Węgrzech beczka, służąca od 1911 roku jako kadź fermentacyjna, o pojemności 25560 l.
Poza kolekcjami win firma Tokaj Hétszőlő ma w ofercie także mocne alkohole. Klasyczne węgierskie pálinki, które robione są z wytłoczyn pozostających po tłoczeniu winogron na wina, a także własnych owoców (z własnych sadów na tym samym wzniesieniu, które zajmują winnice), przetwarzane w destylarni Szicsek – m.in. z wiśni, czereśni czy śliwek. Najbardziej ceniona i mająca najdłuższą tradycję jest tutejsza Aszútörköly Pálinka Tokaji Hétszőlő – o aromacie piwnicznej pleśni, dębowej beczki i rodzynek oraz o słodkim smaku destylatu pochodzącego z zasobów win Tokaj Aszú, barwy bursztynowej. Podobnie jak wina, tak i Aszútörköly Pálinka Tokaji Hétszőlő, są butelkowane rocznikowo.