Hétszőlő

Tokaj-Hétszőlő to najsłynniejsza węgierska winnica w mieście Tokaj, obejmująca m.in. słynne piwnice Rakoczego, plantacje winorośli i Zamek Rakoczi-Dessewffy. Winnice rozciągają się pod górą Tokaj, zajmując powierzchnię 55 ha. Zostały założone w 1502 roku przez rodzinę Garai. Wówczas było to siedem osobnych parceli (nazwa Hétszőlő po węgiersku oznacza siedem parceli winnic), które z czasem zostały połączone. Ich właścicielami byli na przestrzeni wieków m.in.: Gáspár Károli (tłumacz Biblii na język węgierski), Gábor Bethlen, książę Transylwanii czy rodzina Rákóczi. W 1711 roku Tokaj-Hétszőlő stała się Posiadłością Cesarską. To tu w 1730 roku wydano pierwszą na świecie apelację wina, na 125 lat przed powstaniem oficjalnego systemu klasyfikacji win Bordeaux. Po pierwszej wojnie światowej przejęte przez państwo. Przez wszystkie wieki słynęły z szlachetnej pleśni, która pokrywa dojrzewające na zboczach góry winogrona i służy do produkcji najlepszych tokajskich win aszú.


W 1991 roku winnice zostały wykupione przez francuskich inwestorów, firmę Grands Millésimes, która przejęła także inne historyczne miejsce – słynne piwnice rodziny Rákóczi w centrum miasteczka Tokaj wraz z pałacem rodów Rákóczi-Dessewffy. Kolejnym właścicielem został w 2009 roku Michel Reybier, który posiada też m.in. winnice w regionie Bordeaux.
Winnice Hétszőlő mają świetną ekspozycję na słońce. Gleba jest tu lessowa, osadzona na wulkanicznej skale. Mikroklimat tworzy nie tylko góra Tokaj, lecz także zbieg rzek Tisa i Bodrog. Szlachetna pleśń, czyli botrytis cinerea, ma tu idealne warunki. Nasadzenia to głównie furmint (73%), a także hárslevelű (18%), kövérszőlő (5%) i muscat (2%). Produkowane z nich wina tokajskie, to nie tylko wykwintne aszú, ale też równie wyśmienite fordítás czy szamorodni.
Wina Hétszőlő dojrzewają w stałej temperaturze piwnic (ok. 10 stopni) w beczkach wykonanych z węgierskiego dębu z gór Zemplén, zrobionych przez lokalnych bednarzy.
Historyczne piwnice Rakoczych to największa atrakcja turystyczna Tokaju. Otwarte są dla zwiedzających codziennie poza poniedziałkami, choć lepiej wcześniej zadzwonić i upewnić się, czy nie ma jakiejś grupy, która zarezerwowała zwiedzanie i degustację. Zbudowane w XV wieku, były własnością królewską i cesarską. Jest tu imponujących rozmiarów podziemna sala rycerska o długości 28 m, szerokości 10 m i wysokości 5 m. W atmosferze licznych toastów został tutaj koronowany w 1526 roku Jan Zápolya, przywódca powstania przeciwko Habsburgom i mąż Izabeli Jagiellonki. Dziś jest to miejsce spotkań degustacyjnych, a w piwnicach przechowywane są tysiące archiwalnych, starych butelek z winami tokajskimi, które warte są miliony. Jest tu także największa na Węgrzech beczka, służąca od 1911 roku jako kadź fermentacyjna, o pojemności 25560 l.
Poza kolekcjami win firma Tokaj Hétszőlő ma w ofercie także mocne alkohole. Klasyczne węgierskie pálinki, które robione są z wytłoczyn pozostających po tłoczeniu winogron na wina, a także własnych owoców (z własnych sadów na tym samym wzniesieniu, które zajmują winnice), przetwarzane w destylarni Szicsek – m.in. z wiśni, czereśni czy śliwek. Najbardziej ceniona i mająca najdłuższą tradycję jest tutejsza Aszútörköly Pálinka Tokaji Hétszőlő – o aromacie piwnicznej pleśni, dębowej beczki i rodzynek oraz o słodkim smaku destylatu pochodzącego z zasobów win Tokaj Aszú, barwy bursztynowej. Podobnie jak wina, tak i Aszútörköly Pálinka Tokaji Hétszőlő, są butelkowane rocznikowo.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.