niemiecka malinowica, rodzaj brandy wytwarzanej nieco inaczej niż inne owocowe destylaty. Tylko nieznaczna ilość uzyskiwana jest poprzez bezpośrednią destylację sfermentowanych malin, które z uwagi na małą ilość cukru nie bardzo nadają się do produkcji wódki. Swój aromat trunek zawdzięcza procesowi maceracji owoców w wysokiej jakości spirytusie zbożowym. Himbeergeist jest przezroczysty i aromatyczny, bardzo dobry, moc ma 40-42%. Poza Niemcami produkowany jest w Austrii, Szwajcarii oraz we Francji (Alzacja) i we Włoszech. Jej bardziej aromatyczna odmiana, to destylat z dzikich malin – Waldhimbeer Geist. Jedną z najlepszych malinowic robi firma Schladerer, jedną z najbardziej znanych – Roner (Waldhimbeer Geist). Mi smakują także austriackie Seyringer Himbeergeist i Himbeer Brand Linzgieseder oraz niemieckie: Ziegler Wald Himbeer Geist, Scheibel Premium Waldhimbeer-Geist, Neuzeller Himbeergeist, a zwłaszcza Neuzeller Waldhimbeergeist i włoska Dolomiti Waldhimbeer Geist.