Pionier kanadyjskiej whisky, twórca firmy Hiram Walker and Sons Ltd. Żył  w latach 1816-1899. Urodził się w USA, w stanie Massachusetts, w rodzinie angielskich emigrantów. Pracował jako przedstawiciel handlowy, potem otworzył własny sklep w Detroit i zaczął produkować własny ocet winny, cydr, a pod koniec lat 40. XIX wieku oferować także własną pszeniczną whisky. Kupił farmę i handlował zbożem. W 1858 roku wybudował dużą parową destylarnię z młynem w Windsor w Kanadzie na zakupionych przez siebie ziemiach. Z czasem powstało tu miasteczko, znane jako Walkerville, Walker zbudował do niego drogę przeprawę promową przez rzekę, wreszcie połączenie kolejowe, pobudował domy dla robotników, kościół, szkołę, szpital, otworzył własny urząd pocztowy. Jako producent whisky był samowystarczalny, miał swoje zboże, młyny, słodownię, zakład bednarski, kotlarski, tartaki. Stworzył markę Hiram Walker’s Club Whisky, która szybko stała się czołowym kanadyjskim towarem eksportowym. Whisky była filtrowana przez węgiel drzewny, w smaku bardzo delikatna.
Hiram Walker był też zaangażowany na rynku medialnym, był głównym udziałowcem gazety „Advertiser and Tribune”, potem po połączeniu z „Daily Post” znanej jako „Post and Tribune”.

Miał siedmioro dzieci. Destylarnia pozostawała w rękach rodziny Walker do 1926 roku, kupił ją Harry C. Hatch. Whisky Canadian Club wciąż jest tu produkowana – marka należy dziś do Beam Suntory, zaś marka Hiram Walker do Pernod Ricard.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail