Inchgower

stosunkowo mało znana destylarnia whisky ze Speyside, gdyż większość jej produkcji trafia do mieszanek blendu Bell’s. Gorzelnia powstała w miejscowości Buckie w 1871 roku, założyła ją spółka Alexander Wilson & Co. Alexander Wilson miał wcześniej gorzelnię whisky Tochineal i z niej wziął część maszyn niezbędnych do produkcji w nowym miejscu. Ostatecznie zamknął Tochineal w 1903 roku. W 1938 roku właścicielem gorzelni została firma Arthur Bell & Sons i od tej chwili do dziś Inchgower jest jednym z podstawowych składników ich blendów, ale korzysta z nich także np. Johnnie Walker. Po kolejnych zmianach własnościowych, właścicielem zarówno blendu Bell’s jak i gorzelni Inchgower został koncern Diageo. Po przebudowie w 2012 roku Inchgower produkuje rocznie ok. 3 mln l whisky, operują tu dwie pary alembików. Woda pochodzi ze źródeł w pobliskich górach Menduff. Najbardziej znana edycja single malt została wypuszczona przez Diageo w serii Flora & Fauna. Ta 14-letnia whisky ma pikantny, imbirowy smak. W serii Rare Malts ukazała się edycja Inchgower 27-letnia cask strength, wydestylowana w 1976 roku i oferowana z mocą 55,6%, o słodkim, melonowo-kukurydzianym smaku. Wcześniej w serii Rare Malts wypuszczono wersję 22-letnią z beczek z 1974 roku. W 2010 roku pojawiła się edycja single cask z beczek z 1993 roku.

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.