W swoich zbiorach mam kolekcje tabel dla gorzelni, a także pismo datowane na kampanię 1936/1937, adresowane do gorzelni rolniczych, którego nadawcą jest Instytut Przemysłu Fermentacyjnego i Bakteriologii Rolnej. Instytut zaopatrywał gorzelnie w czyste kultury drożdży i bakterii mlekowych, dostarczał też odczynniki do kontroli przerobu.
Założony przez prof. dr hab. Wacława Dąbrowskiego w 1911 roku Instytut powstał przy Muzeum Przemysłu i Rolnictwa w Warszawie przy Krakowskim Przedmieściu 66. Prowadzono tu wykłady z mikrobiologii rolniczej i technologii przemysłów rolnych.
Do 1939 roku instytut służył gorzelniom rolniczym, doradzał w ramach abonamentu w sprawach technologicznych. Specjalni instruktorzy kontrolowali proces produkcji, poziom techniczny produkcji – dwukrotnie w okresie kampanii produkcji spirytusu. Gorzelnicy rozliczali się ryczałtem, jednodniowa wizyta kontrolera aparatury kosztowała np. 30 zł, tyle samo abonament na odczynniki etc., gorzelnie otrzymywały też bezpłatnie miesięcznik „Przemysł Rolny”
W 1939 roku budynek w którym się mieścił został zbombardowany, ponownie powołany do życia w 1949 roku jako Główny Instytut Przemysłu Rolnego i Spożywczego (GIPRiS), potem wielokrotnie zmieniano jego nazwę. Od 2012 roku nosi nazwę Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego.