Irish mead

Wino miodowe w irlandzkiej tradycji podawane było podczas ceremonii zaślubin, stąd jego potoczna nazwa honneymoon (miodowy księżyc, u nas mówi się o miodowym miesiącu). Każdy z biesiadników otrzymywał puchar wina. Prawdopodobnie wytwarzane już od IX wieku, w wyniku dzikiej fermentacji zagotowanego, rozpuszczonego miodu. Dodawało się do tego zioła, jałowiec, z czasem także przyprawy korzenne. Współcześnie najbardziej znany jest Bunratty Mead, do którego zestawienia wykorzystywany jest miód jest wrzosowy i koniczynowy. Fermentacja trwa trzy miesiące, miód fermentowany jest do mocy 14,7%, potem krótko starzony w metalowych tankach i filtrowany przed rozlaniem do butelek. Smak ma delikatny, nie za słodki, z korzenną nutą.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.