11 listopada odbyła się degustacja irlandzkiej whiskey, marki Grace O’Malley. Właścicielem marki jest firma Inis Tine Uisce Teoranta. Degustację prowadziła Heather Clancy. Patronka marki, Grace O’Malley, to barwna postać w irlandzkiej historii XVI wieku. Córka lordów Ó Máille, została piratem, przemytnikiem i rebeliantką przeciw angielskiej koronie. Firma ma swoje magazyny leżakowania w Dundalk, sami przygotowują beczki, destylat kupują z Great Northern Distillery. Ich pomysłem na wyróżnienie się spośród innych producentów jest wystawienie beczek na silny wpływ oceanu. Deszczułki dębu są przez minimum dwa lata sezonowane nad oceanem – proces ten ma gwarantować morski charakter whiskey – maritime whiskey. Na razie w tym systemie powstała jedna whiskey, ale w planie jest, by w przyszłości wszystkie pochodziły z takich właśnie beczek. Polskim importerem jest Spirit Depot.
Grace O’Malley Irish Whiskey Independence (40%)
Blend złożony w 95% z pszenicznej grain whiskey, 5% słodowej. Beczki po bourbonie oraz dziewiczy amerykański dąb. W aromacie bułeczki maślane i lekka słoność, słodka nuta rodzynek, suszonych moreli. Smak lekki – pieczone jabłka, śliwki, gruszki, morele, wanilia. W finiszu słodycz – kakao, pralinki, wanilia, kawa z mlekiem.
20/20,5/20/6=66,5
Grace O’Malley Irish Whiskey Maritime Cask (40%)
Do kupażu wykorzystano 60% whiskey grain w wieku ok. 7 lat i młodsze malt (35%) oraz single pot still (5%), dwu i trzykrotna destylacja. Beczki po bourbonie oraz dziewiczy amerykański dąb. Klepki beczek były przez dwa lata sezonowane nad oceanem. Aromat intensywny, tłusty, sporo nut maślanych, pop corn, wanilia, orzech włoski. W ustach dużo nuty zbożowej, chlebowej, słoność, cierpkość, ale też dużo wanilii, miód, skórki pomarańczy. Cierpki finisz – tytoń, słoność, śliwki, morele, gruszki.
22,5/22,5/22,5/6,5=74
Grace O’Malley Irish Whiskey Rum Cask (43%)
Mieszanka 50:50% grain i malt whiskey, dwu i trzykrotna destylacja. Do finiszowania wykorzystano beczki po rumach z Barbadosu i Jamajki. Przyjemny słodki zapach jabłek i gruszek, śliwek, delikatnie owocowy tytoń. W ustach lekko taniczna, kwaskowa jak agrest, jest też nuta pikantna – pieprz, imbir oraz słodka, melasowa, rumowa. Ładnie poukładane. W finiszu jest tanina i tytoń, solone migdały, skórki kwaskowych jabłek i przyjemna słodycz pralinek.
26/26,5/26/7=85,5
Grace O’Malley Irish Whiskey Dark Char Cask (43%)
Podobna mieszanka jak w przypadku Rum Cask. Whiskey leżakowała najpierw w beczkach: po bourbonie, z dziewiczego amerykańskiego dębu i z francuskiego dębu, a potem była finiszowana przez ok. pół roku w mocno wypalonych beczkach. Intensywny, bardzo przyjemny zapach słodkich gruszek, a w tle… gorzkie rajskie jabłuszka i nuty pieczonych jabłek, zioła i kawa. W smaku jest nuta imbiru, wypieczenia, ale też ananasa, bananów i gruszek, czekolada. Finisz lekko taniczny, nieco słony, nuty tytoniu, kawy, wciąż dużo soczystej gruszki.
25,5/26/26/7=84,5
Grace O’Malley Single Malt Stout Cask Finish (40%)
Po okresie leżakowania w beczkach po bourbonie single malt whiskey trafiła do beczek po irlandzkim piwie stout O’Hara’s. Przyjemny owocowy zapach – jabłka, gruszki, morele, pomarańcze, kandyzowane cytryny, lekka słoność. W smaku mączne, słodowe, słodycz rodzynek, suszonych moreli, nuta korzenna. W finiszu imbir, kandyzowane cytrusy, miód, lekka słoność, ananas, gruszka.
26,5/26/26/7=85,5