J.J. Corry

firma powstała w 2015 roku jako whisky bonder, niezależny bottler. Skupują młode destylaty, które sami leżakują, blendują starsze whisky. Wszystko na starej farmie rodziny McGuane, mistrzem kupażowania jest pani Louise McGuane. Pracują tylko z irlandzkimi destylarniami – single malt biorą z Old Bushmills, a grain z Cooley Distillery i Great Northern Distillery.

Ich flagowa whiskey to Gael (46%), receptura była modyfikowana, obecnie to 50:50 malt i grain. W aromacie pieczone jabłka, śliwki, słód, siano, rozmaryn. W smaku bardzo dużo trawy, mokrej słomy, wyraźne skojarzenia ze stajnią. Finisz przyjemniejszy, są słodkie gruszki, imbir. Maja też Hanson Irish Whiskey (46%), to whisky zbożowa, mieszanka destylatów z Great Northern Distillery (czteroletnie) i Cooley Distillery (10-11 lat), wszystkie beczki po bourbonie. Zapach bardzo cytrusowy – zest cytrynowy, tarta cytrynowa, nuta siana, polnych ziół. W smaku lekka, ziołowo-cytrusowa, sporo rozmarynu, nuty bardziej gorzkie – tatarak. Finisz jeszcze bardziej gorzki, ziołowy – głóg, tatarak, piołun.
Firma kupuje w irlandzkich destylarniach new make spirit. W magazynie są napełnione beczki z świeżym destylatem, młodsze składniki blendu są już z własnego magazynu. Kolejne projekty, to m.in. szesnastoletnia single malt z trzech beczek z Bushmills i różne kupaże.
Marka nawiązuje do historii irlandzkiej whiskey. J.J. Corry zajmował się pośrednictwem na rynku whiskey od końca XIX wieku, sprowadzał też rumy z Karaibów i wina z Francji.
Firma działa na farmie Cooraclare. W hrabstwie Clare. Mają małe centrum dla odwiedzających na farmie, z degustacją.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.