Jabukovača

inaczej (w zależności od kraju) jabolkova lub jablkova rakija, to destylat z jabłek. Nieprawidłowo tłumaczona jako jabłecznik, który jest napojem alkoholowym powstałym w wyniku fermentacji jabłek (cydr). Mocna (co najmniej 38%), przezroczysta lub lekko żółta, o smaku bardzo zróżnicowanym – w zależności od sposobu destylacji a także gatunków jabłek, inaczej smakują rakije ze słodkich odmian, inaczej z zielonych lub kwaśnych. Dość popularna w Serbii i Bośni, mniej w innych krajach bałkańskich. Najlepszą piłem w Sarajewie – to Jabukovača Barhana, dostępna w znanej grapperii w centrum starego miasta. Z tanich i łatwo dostępnych rakij jabłkowych świetna jest bośniackiej firmy Vega Fruit – łagodna, o smaku świeżych owoców. Popularne, ale nie tak dobre, to np. Vidinska Jablkova (z Bułgarii) czy  Jabukovača takich serbskich firm jak Takovo czy Nectar.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.