inaczej (w zależności od kraju) jabolkova lub jablkova rakija, to destylat z jabłek. Nieprawidłowo tłumaczona jako jabłecznik, który jest napojem alkoholowym powstałym w wyniku fermentacji jabłek (cydr). Mocna (co najmniej 38%), przezroczysta lub lekko żółta, o smaku bardzo zróżnicowanym – w zależności od sposobu destylacji a także gatunków jabłek, inaczej smakują rakije ze słodkich odmian, inaczej z zielonych lub kwaśnych. Dość popularna w Serbii i Bośni, mniej w innych krajach bałkańskich. Najlepszą piłem w Sarajewie – to Jabukovača Barhana, dostępna w znanej grapperii w centrum starego miasta. Z tanich i łatwo dostępnych rakij jabłkowych świetna jest bośniackiej firmy Vega Fruit – łagodna, o smaku świeżych owoców. Popularne, ale nie tak dobre, to np. Vidinska Jablkova (z Bułgarii) czy Jabukovača takich serbskich firm jak Takovo czy Nectar.