12 sierpnia w Kita Koguta odbyła się degustacja marki Jakob Haberfeld, która powróciła na rynek po 75 latach. To najsłynniejsze wódki z Oświęcimia. Marka została wskrzeszona w 2019 roku dla Jakob Haberfeld Story Vodka Museum w Oświęcimiu. Alkohole zestawiane są w zakładzie Fundacji Nissenbaumów w Bielsko-Białej. Wszystkie są koszerne. Są to: Zgoda Rye Vodka, Czysta Potato Vodka, Miodonka, Piołunówka, Wiśniówka i Orzechówka. Wódki są elegancko butelkowane, z korkiem, a na etykiecie umieszczono rycinę dawnych zakładów Parowej Fabryki Wódek i Likierów Jakob Haberfeld z 1804 roku. Degustację prowadził Marcin Susuł, współtwórca marki.
Jakob Haberfeld Zgoda Rye Vodka (40%)
Bardzo przyjemny i wyraźnie żytni aromat – mąka gruboziarnista, pieprz, ziele angielskie. W ustach lekka, mineralna, delikatnie mleczna, przechodzi w finiszu w kierunku ziołowym – koper, pokrzywa.
27/27,5/27,5/8,5=90,5
Jakob Haberfeld Czysta Potato Vodka (50%)
Nuta korzenna – gałka muszkatołowa, lekko wanilia, krochmal, pieczone ziemniaki, mineralność, ziemistość. W smaku wyrazista, cierpka, wytrawna, z nutami chrzanu, pieprzu i kardamonu, w finiszu nawet jałowca. Długi i bardzo rozgrzewający, „zimowy” finisz.
26,5/28/28,5/9=91,5
Jakob Haberfeld Miodonka (40%)
Aromat dość lekki miodowy, lekka nuta propolisu, krupniku, do tego zaskakująca nuta chrzanu. Smak bardzo lekki, brakuje nieco gęstości. Finisz słodki i miodowy, deserowy.
26/26,5/26,5/7,5=86,5
Jakob Haberfeld Piołunówka (50%)
Bardzo przyjemny, słodki zapach, czuć tu bardziej tatarak niż piołun, przyprawy korzenne, zwłaszcza gałka muszkatołowa, słodycz syropu z czarnego bzu, kumkwata, liczi, miętę i anyż. W smaku słodko-gorzka w stylu dawnych likierów żołądkowych, czuć: piołun, chininę, ale też imbir czy gałkę muszkatołową, a w finiszu gorycz jest zrównoważoną słodką nutą miodową.
27,5/27,5/28/8,5=91,5
Jakob Haberfeld Wiśniówka (30%)
W aromacie dużo wiśni, lekko pestka. Smak słodki, wiśniowy, soczysty z lekką nutą pestki. W finiszu syrop wiśniowy.
27/27/25,5/8=87,5
Jakob Haberfeld Orzechówka (36%)
Zapach gorzkich młodych zielonych orzechów, syrop piniowy. W ustach gęsty, także jest dużo orzechów włoskich i orzeszków piniowych, lekka nuta trawiasta, wrzosowa, cukier. Smak gorzko-słodki, wyraźnie orzechy i nieco miodu, ale też trochę goryczki piołunu.
28/27,5/27,5/8,5=91,5