Jarmark Dobrego Smaku i konkurs nalewek

W dniach 13-16 sierpnia w Poznaniu odbywać się będzie IX Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Wśród wystawców będą m.in. producenci: nalewek, miodów, win czy cydrów. Na poznańskim Starym Rynku odbędzie się wielki Jarmark Dobrego Smaku. Pierwszego dnia, o godz. 18.00 Robert Makłowicz poprowadzi Laboratorium smaku „Wina z Polski i Środkowej Europy” (wstęp 40 zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego, rezerwacje: kontakt@ofds.pl).


15 sierpnia przeprowadzony zostanie Konkurs Polska Nalewka Roku 2015. Do udziału zaproszono wszystkich tych, którzy domowymi sposobami, według starych rodzinnych receptur, autorskich lub wyszperanych w książkach przepisów wytwarzają tradycyjne polskie nalewki.
–Dobra nalewka, to słońce zamknięte w butelce – mówi przewodniczący kapituły dobrego smaku, Piotr Bikont.
Nalewki zgłoszone do konkursu ocenia Kapituła Dobrego Smaku, w której skład wchodzą znawcy kulinariów, smakosze, artyści i ludzie mediów. Jedno z miejsc w kapitule tradycyjnie zajmuje laureat poprzedniej edycji konkursu. A po ogłoszeniu wyników odbywa się uroczysta degustacja.

Dotychczasowi laureaci I miejsca – zdobywcy tytułu Polska Nalewka Roku:
Polska Nalewka 2007 – Janusz Łakomiec (Poznań, wielkopolski)
Polska Nalewka 2008 – Hieronim Błażejak (Czarże, kujawsko-pomorskie)
Polska Nalewka 2009 – Zbigniew Sierszula (Kąty k. Góry Kalwarii, mazowieckie)
Polska Nalewka 2010 – Zenona Urbaniak (Stęszew, wielkopolskie)
Polska Nalewka 2011 – Grzegorz Hofman (Poznań, wielkopolskie)
Polska Nalewka 2012 – Jerzy Szewczyk (Warszawa, mazowieckie)
Polska Nalewka 2013 – Wojciech Suchanek (Węgierska Górka, śląskie)
Polska Nalewka 2014 – Daniel Danielewski (Góra Kalwaria, mazowieckie)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.