jeden z bardziej udanych szkockich blendów, złożony z 42 spirytusów słodowych i zbożowych, m.in. maltów: Konckando, Glen Spey czy Auchroisk oraz torfowych destylatów z Islay. Nazwa pochodzi od nazwisk. J to Giacomo Justerini, który prowadził firmę sprzedającą whisky w połowie XVIII wieku. B to Alfred Brooks, który zaczął sprzedawać mieszaną whisky w latach 30. XIX wieku. Sama mieszanka J&B powstała jednak sto lat później, bo w latach 30. XX stulecia. Dziś marka należy do Diageo, jest w pierwszej trójce najlepiej sprzedających się na świecie whisky, obok Johnny Walkera i Ballantine’sa. Najbardziej popularna i znana jest J&B Rare o dość złożonym smaku – zarówno są tu nuty torfowe, jak i owocowe – jabłka czy gruszki, a także słodkości wanilii czy miodu. Jest też znacznie lepsza 12-letnia J&B Jet, a na rynek Hiszpański i Portugalski produkowana jest 15-letnia J&B Reserve.
Fajny blend , mało karmelizowany. Cenowo przystępny , ot do picia mógłbym polecić.