2 grudnia o godzinie 19.00 odbędzie się 110. spotkanie Akademii Wina w ramach Geografia Wina – Półwysep Iberyjski cz. III – Hiszpania/Jerez i Portugalia/Douro. Zapraszamy na opowieść o winie, enoturystyce, koktajlach na winie, a potem wspólnie porozmawiamy o smakach i aromatach. Na bazie porto będą serwowane koktajle. Degustacje odbywają się w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.
Manzanilla La Guita
Wyjątkowa i znana na całym świecie Manzanilla La Guita została stworzona w 100% z odmiany palomino fino. Produkowana i dojrzewana nad brzegiem Atlantyku w miejscowości Sanlucar de Barrameda nie pozostała bez morskiego wpływu na swój charakter. Wyjątkową osobowość zawdzięcza jednak przede wszystkim charakterystycznemu dojrzewaniu w systemie solera pod flor, który jest warstwą kożucha drożdżowego, który chroni wino przed utlenieniem. La Guita jest niezwykle elegancka, przepysznie świeża, bardzo aromatyczna, z wyczuwalną w ustach słonawą nutą. Jest totalnie wytrawna, przez co idealna na aperitif oraz do komponowania z owocami morza i skorupiakami.
Royal Oporto White Porto Sweet
Białe, słodkie porto skomponowane z odmian malvasia fina, gouveio, codega, arinto i viosinho. Dojrzewa średnio 2 lata w dużych beczkach (65 000 litrów) zrobionych z lokalnej dębiny z domieszką drzewa kasztanowca. Wino o przejrzystej szacie i bogatych, kwiatowych aromatach z nutką melasy. W ustach eleganckie i delikatne, z dobrze wyważoną słodyczą.