John Jenever

gin z Bielska-Białej, robiony w stylu tradycyjnej dla regionu Karpat jałowcówki, z wyraźnie pieprzną nutą w aromacie, bardziej przypomina słowacką borovickę niż holenderski genever. Dolna etykieta ma sugerować produkt limitowany, ale zamiast numeru beczki i butelki, jest tu numer linii i receptury oraz fikcyjny podpis „Master distiller John Jenever”. Jednym słowem – ściema na całego, tymczasem trunek w ustach jest bardzo przyjemny – jest tu i jałowiec, i kardamon, i posmak jabłek, ale też słodycz ziarna czy wręcz skórki chleba. W aromacie poza pieprzem – cytrusy, także uchwytne w ustach, choć nie dominujące jak to często bywa w London Dry Gin. Finisz wręcz słodki, bardzo delikatny, na samym końcu grejpfrut w cukrze. Udało się w Bielsko-Białej stworzyć naprawdę ciekawą recepturę, zupełnie inną niż Gin Lubuski. John Jenever jest lekki i nie tylko do koktajli, świetnie smakuje sam w kieliszku. Moc – 37,5%.

1 komentarz do “John Jenever”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.