gorzelnia z wyspy o tej samej nazwie, leżącej blisko Ilay, jednak smak whisky jest tu zupełnie inny, bardziej delikatny, mdły, zdecydowanie mniej torfowy. Pierwszą legalną gorzelnię na Jurze otwarto w 1831 roku, jednak już dwie dekady wcześniej pędzono tu whisky i do tych tradycji odwołuje się data na butelkach whisky The Isle of Jura – 1810. Na początku XX wieku zaprzestano tu jednak produkcji, a gorzelnia popadła w ruinę i ten stan trwał ponad pięćdziesiąt lat. Dopiero w 1958 roku postanowiono wskrzesić gorzelnię, w pierwsza od dawna whisky popłynęła z alembików na wyspie w 1963 roku. Malt The Isle of Jura pojawił się w 1974 roku. W 1994 roku firma stała się częścią grupy White & Mackay, obecnie malty z Jury używane są do blendów White & Mackay oraz Mackinlay. Whisky typu single malt sprzedawane są w wersjach: 10-, 16- i 21- i limitowanej 26-letniej, a także w wersjach rocznikowych: 1974, 1976, 1993, 1995, 1999 (nie wszystkie są udane, ale edycja 1999 należy do bardzo dobrych). Dostępne są też bardziej torfowe whisky typu peated malt – Supersition i Prophecy. Zupełnie wyjątkowa jest Jura 15y Mountain of the Sound, wypuszczono jej tylko 1366 butelek, ma słodkie aromaty, smak kandyzowanych kumkwatów, toffi, śmietany, zupełnie odmienna od stylu tej destylarni. Znacznie mniej udana jest dedykowana do sklepów wolnocłowych Jura Turas-Mara – nazwa po gaelicku oznacza długą podróż, a whisky była starzona w aż czterech typach beczek: z Francji, Hiszpanii, Portugalii i USA. Na butelkach whisky Jura widnieje symbol Ankh, krzyż egipski, oznaczający życie. Dostępna też w ofercie niezależnych dystrybutorów, m.in. Douglasa Lainga.