pospolicie zwany mleczem na ogół uważany jest z chwast i jako taki tępiony. Tymczasem ma on liczne walory lecznicze, stosowany jest w chorobach wątroby, woreczka żółciowego, nerek, skóry i w profilaktyce cukrzycy. Czy nalewka z mniszka lekarskiego pomaga na wątrobę? Jeśli w ogóle, to na pewno pita z umiarem. Natomiast do walorów zdrowotnych dodajmy walory smakowe. Nalewka ma bardzo przyjemny lekko gorzkawy smak, no i aromat kwitnących kwiatów mlecza! Robi się ją poprzez zalew wódką zebranych kwiatów, z dodatkiem miodu, warto także dodać cytryn i pomarańczy. Sprzedawana jako produkt regionalny, poleca nalewkę z mniszka Kuwasy z regionu biebrzańskiego – bardzo esencjonalna, z dużą ilością miodu, która łagodzi gorycz mleczów. Produkowane jest także regionalnie wino z mlecza.

Beherovka, miętówka domowej roboty, wiśniowka…i inne balsamiki zdrowotne